Kőbányán nyitotta meg üzemét az ország egyetlen kóser péksége

A mindig is pékségként működő Gyömrői út 29/B épületében kezdte meg működését a Semes Kóser Pékség termelőüzeme. Magyarország egyetlen kóser pékségét kedden mutatta be Győrfi László tulajdonos.

Az egész zsidó közösség számára ünnep a mai nap, hiszen értéket hoztunk létre – mondta Győrfi László, aki minden vállalkozás elengedhetetlen részének nevezte a motivációt, a célok kijelölését, ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy legyen benne morális tartalom.

A cégépítkezésben mindvégig arra törekedtünk, hogy ez az erkölcsi tartás meglegyen – emelte ki. Mint elmondta, a kóser pékség ötletét nyolc évvel ezelőtt Oberlander rabbi vetette fel, és a Semes arra vállalkozott, hogy kompromisszumok nélkül valósítja meg ezeknek a pékáruknak az előállítását magas színvonalon.

Még több fotó: kobanya.hu

 

A cég történetét felidézve elmondta, hogy a megnövekedett igény a cukrászat létrehozása mellett új telephely keresését is szükségessé tette, és a Semes Kőbányán találta meg új termelőüzemének helyszínét, a megvalósításhoz pedig az önkormányzat és Kovács Róbert polgármester baráti, támogató hozzáállása is kellett. A Gyömrői út 29/B különleges épület – folytatta, amely mindig is pékségként működött, és több mint százéves múltra tekint vissza. A ház történetének kutatása során ugyanakkor felfedezték azt is, hogy az épületegyüttes 1944-ben csillagos ház volt. Mint fogalmazott, egy tragikus múltú épületben ma egy élő zsidó műhely működik, s ennek üzenete van. Győrfi László elmondta azt is, hogy az épület előtt „botlókövet” szeretnének elhelyezni, amihez az önkormányzat segítségét is kérik.

Oberlander Baruch, a magyarországi Chabad Lubavics mozgalom vezetője az átadáson egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a pékség létrejötte a budapesti zsidó reneszánsz jó példája, amely üzleti modellként is jól működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük