Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács

Palkovics László vezetésével légiközlekedési és repülőgépipari tanácsot hozott létre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a kormányzati és vállalati szereplőkből álló grémium az alakuló ülésen megtárgyalta a budapesti repülőtér zajterhelésének csökkentéséről szóló  megoldási javaslatokat.

Az ITM csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácsban mások mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem repüléstudományi szakemberei, a HungaroControl Zrt., a Budapest Airport Zrt. és a Wizz Air Hungary Kft. vezetői foglalnak helyet.

A közlemény szerint az alakuló ülésen megtárgyalták a budapesti repülőtér zajterhelésének csökkentésével kapcsolatos megoldási javaslatokat, köztük a Közlekedéstudományi Intézet által végzett zajmérések lehetőségét. Napirenden volt a légiközlekedési hatóság fejlesztése, átszervezésének aktuális állapota, emellett áttekintették a magyarországi repülőterek stratégiájának főbb elemeit és a hazai repülőgépipar helyzetét is.

Palkovics László a közlemény szerint hangsúlyozta, a légiközlekedés nemzeti ügy, az ágazat alapvetően határozza meg Magyarország gazdasági versenyképességét, a hazai idegenforgalom lehetőségeit, de egyre jelentősebb szerepe van iparfejlesztési szempontból is. A légiközlekedési kínálat bővítése és a forgalomból fakadó környezeti terhelés visszaszorítása egyformán jelentősen befolyásolja a magyarok életminőségét.

A tanácskozáson Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette a Budapest Airporttal februárban, közösen létrehozott munkacsoport eddigi munkájának eredményeit, meghatározva a repülőtér fejlesztése érdekében elvégzendő további közös munka irányait, és azokat a célokat, amelyekkel kapcsolatban gyors és hatékony megoldást szorgalmaz a kormány.

A repülőtér zajterhelésének csökkentése kapcsán Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére döntés született arról, hogy Palkovics László miniszterrel közösen még áprilisban nyilvánosság elé tárják a konkrét megoldásokat – olvasható a közleményben.

Címfotó: Arold Péter fovarosunk.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük