Töredékáron sajátítja ki az önkormányzat a Hős utcai lakásokat

A lebontás előtt álló társasházban általában négy-hatmillió forint körüli összegeket kínál az önkormányzat az ingatlanokért, azonban ezt – néhány kivételtől eltekintve – a lakók nem fogadják el – írja a nepszava.hu

A fővárosi kormányhivatal döntése alapján a kőbányai önkormányzat mindössze 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az egyik Hős utcai tulajdonos 25 négyzetméteres lakását. A hírhedté vált, lebontás előtt álló társasházban általában négy-hatmillió forint körüli összegeket kínál az önkormányzat az ingatlanokért, azonban ezt – néhány kivételtől eltekintve – a lakók nem fogadják el. Eddig négy esetben indult kisajátítási eljárás, de a másik három ügyben még nincs döntés.

A 15-ös szám alatt található két társasházban összesen 300 lakás található, ennek a fele önkormányzati, a másik fele magántulajdonban volt, amikor meghozták a bontásról szóló döntést. Az állam 2,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a terület rendezésére, amelyből több mint 1,1 milliárd forint költhető lakásvásárlásra és kártalanításra, azaz legalább 7 millió forint jutna minden magánkézben lévő ingatlanra.

A törvények szerint csak bizonyos esetekben lehet kisajátítani egy ingatlant, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az állam vagy az önkormányzat igazolja a lépést indokló közcélt. A kiürítéssel jövő év végéig kell végezni.

A kisajátításról szóló határozatot egyébként nem fogadja el az érintett lakó, ezért bírósághoz fordul. A Kontúr Közhasznú Egyesület szerint a döntést vissza kellene vonni, de a kormányhivatalnál ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy ezt csak az önkormányzat tehetné meg. A kerületi vezetés lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre.

A teljes cikket és a helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesület véleményét és állásfoglalását elolvashatjaa a nepszava.hu oldalán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük