Megy a harc Kőbánya-Kertvárosért

Arold Péter X. kerület

Kőbánya-Kertváros, valamikori Városszéli telepen is zajlik az élet. Választások lesznek. A terület képviselője több évtizede Agócs Károly önkormányzati képviselő, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul újra. Több kihívója is van, de az egyik legerőteljesebb Kovács Róbert, az ellenzék közös jelöltje. Pártja a Momentum.
Egy újabb kőbányai ügy hátteréről cikkezik a Kőbánya Blues néven futó helyi csoport üzemeltetője és ezt a cikket osztom én most meg olvasóink számára Kovács úr véleményével együtt.

DÜBÖRÖG A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY, KŐBÁNYA-KERTVÁROS LAKÓI KAPTAK AJÁNDÉKBA EGY SZEMÉTTELEPET.

TÉNYEK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK.

„Mint arról már sokan értesülhettek, a kőbányai önkormányzat kiadta az engedélyt a MIKONT KFT részére egy szeméttelep létesítése céljából a Lovasvölgyi utcában, néhány száz méterre a Kőbánya-Kertváros lakónegyedtől. A hivatalos szöveg szerint „nem veszélyes hulladék hulladékgazdálkodási engedély köteles gyűjtése, hasznosítása, ártalmatlanítása” fog itt történni. Egy kis guglizással, pár kattintással a következő tényekre illetve következtetésekre lehet jutni.

A MIKONT KFT egy vecsési székhelyű vállalkozás. Kereskedelemmel, szállítással, hulladékgyűjtéssel foglalkozik. A nyilvános cégadatok alapján szorosan hozzá köthető a MIKONT TRADE KFT nevű, szintén vecsési telephellyel rendelkező vállalkozás, mely konténerszállító tehergépjárművek eladásával foglalkozik. Ez utóbbi ügyvezetője Micheller Gábor, nyilvánvalóan az ő nevéből és a KONTÉNER szavakból képzett mozaikszó a vállalkozások elnevezése.

Ebből már egy tízéves gyerek is össze tudja rakni, hogy a Lovasvölgyi utca 8. szám alatti zöldterületen egy konténeres hulladék lerakására használatos telephely fog létesülni. Hogy itt milyen hulladék, sitt, törmelék, egyéb kerül majd elhelyezésre, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Annyi támpontot azért adunk, hogy Magyarországon még van például rengeteg bontás előtt álló épület, melyek szerkezetileg azbesztet – és még ki tudja mit – tartalmaznak.

A céginformációs adatbázis szerint a MIKONT KFT 24 fővel, és 192 millió forintos éves árbevétellel működik. Nem akarunk senkit számokkal untatni, de ez utóbbi adatból és a konténeres hulladékszállításra vonatkozó 5000 ft-os köbméterenkénti átlagárból ki lehet számolni, hogy egy év alatt akár 40 ezer köbméter építési törmeléket is le lehet majd rakni a Lovasvölgyi utcában.

Hatástanulmány természetesen nem készült, minek az. Ettől függetlenül lehet borítékolni a szállítás miatt megemelkedő zaj- és levegőszennyezést, a levegőben szálló por mennyiségének növekedését, valamint egy-két éven belül a Jászberényi útról szabad szemmel is látható csinos szeméthegyet. Innen egy lépés a környékbeli ingatlanárak esése.

Az ügyben szokatlan módon – és szokatlan gyorsasággal megnyilvánult Agócs Zsolt, Kőbánya-Kertváros fideszes önkormányzati képviselője. Aki nem mellesleg a környezetvédelmi (!) bizottság elnöke. Agócs úr a hírek szerint egyébként pánikszerűen és legendásan kerüli a vitákat, egyeztetéseket helyi ügyekről.

A képviselő úr ma délutáni bejegyzésében a következőket állítja:

„Sokszor nem tehetünk mást, mint kiadjuk az engedélyt, ha azt egyéb jogszabály nem korlátozza. Ha az adott területen korábban készült szabályozás szerint lehet folytatni az adott tevékenységet, akkor nem lehet megtagadni, sem korlátozni. Ilyen a hulladékkezelés is.”

Na ezen a ponton szakad a cérna. Az idézett szöveg nem más, mint nettó hazudozás. Az önkormányzat engedélye nélkül egy pénzbedobós rágógumi-automatát sem lehet üzembe helyezni, nem hogy egy szeméttelepet. Olvassuk már el a dr. Szabó Krisztián kőbányai jegyző megbízásából kiadott működési engedélyt. A MIKONT KFT kérelmet nyújtott be, az önkormányzat pedig megállapította a kérelem alapján jogosultságot. Ennyi. Dönthetett volna másképp is? Nyilvánvalóan.”

A döntés ellen egyébként fellebbezni lehet, a szeptember 26-ot követően 15 napig.

Egy utolsó gondolat még, a közelgő önkormányzati választással kapcsolatban. A kertvárosi közösség sok tagja szorgalmazta korábban, hogy legyen egy jelölti vita. Szavazás is volt erről, akik részt vettek, mindannyian igennel voksoltak.

Lehet, hogy egy ilyen jelölti vita minden eddiginél időszerűbb és fontosabb lenne.

Kovács Róbert

Előzmények:

Ismét felmerült egy mindnyájunkat érintő, sokszor bosszantó ügy, egyes vállalkozások tevékenysége, működési engedélye körüli kérdés.
Sokszor nem tehetünk mást, mint kiadjuk az engedélyt, ha azt egyéb jogszabály nem korlátozza. Ha az adott területen korábban készült szabályozás szerint lehet folytatni az adott tevékenységet, akkor nem lehet megtagadni, sem korlátozni. Ilyen a hulladékkezelés is. A környezetvédelmi hatóság (nem a kerületi, hanem fővárosi) kezeli az engedélyezési eljárást, mi csak működési ill. telephely engedélyt adunk ki, és ellenőrizhetjük a szabályos működést. Hozzá teszem, nem szívesen, de nem tehetünk mást. A rendezési és szabályozási terveken tudunk módosítani, szigorítani esetleg tiltani, ezeket 5 évente felülvizsgáljuk, akkor van mód váltotatásra, Például a színesfém felvásárlást országos szintű szabályzással lehetett csak kiszorítani, korlátozni, aminek következtében a kábelégetés is szinte teljesen megszűnt.
Ha helyi szinten korlátoznánk bizonyos engedélyezett szolgáltatást, tevékenységet, akkor jogosan kártalanítási igénnyel léphetnek föl velünk szemben. Hasonlóan a fentiekhez, a Kertváros melletti ipartelepen is ez történik. A terület nagyobbik része magán tulajdon, amit azért vásároltak meg, hogy ipari tevékenységet folytassanak rajta. Ahhoz, hogy ezt korlátozzuk, vagy befolyásoljuk, vissza kellene vásárolni a területet, és módosítani annak besorolását. Azt hiszem ez nem reális igény. Boldog békeidők (?), amikor még szántóföld volt!

Agócs Zsolt

Forrás: Kertvárosiak Klubja

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük