3 milliárd forintos hitelfelvételt a Szervátiuszra és a Mocorgóra

Kovács Róbert Kőbánya 12 sz. Vk.

Ma a kőbányai képviselő-testület egyhangúlag megszavazott egy 3 milliárd forintos hitelfelvételt. Ebből a hitelből fogja az önkormányzat finanszírozni a Mocorgó óvoda új helyre költöztetését valamint a Szervátiusz iskola átépítését.

Az ügylettel illetve a döntéssel nincs különösebb probléma: egyrészt a hitel annyira kedvező kamatozású, hogy gazdasági/pénzügyi megfontolásokból egyértelműen indokolt lehet ez a megoldás, másrészt pártállástól függetlenül csak támogatni lehet azt, hogy az önkormányzat nem hagyja magára a kőbányai iskolákat, még akkor sem, ha az állam – vagy ha úgy tetszik, akkor az oktatás szétverésében érdekelt orbánrezsim – azokat elvette tőle.

Ami miatt mégis írok erről külön bejegyzésben, az pont az állami fenntartó, a tankerület arrogáns és kedélyeket borzoló hozzáállása.

A Szervátiusz iskola átépítése a tervek szerint 1.6 milliárd forintba fog kerülni. Vagyis 1600 millióba. A tervezés során felmerült, hogy szükséges lenne a csatornarendszer felújítása is: annak leromlott állapota miatt a szennyvíz – magyarul a trutyi – egy része jelenleg a talajba folyik el. Ez természetesen érdekes szempontokat vet fel, a környezetvédelmen túl egyebeket is. A csatornarendszer felújítása 20 (húsz) millió forintba kerülne. Tehát a teljes beruházási költség alig egy százalékába.

Az iskola épülete az önkormányzat tulajdona, függetlenül attól, hogy azt tőle a magyar állam elvette és a tankerület kezelésébe adta. Ugyanakkor az épületen kívüli csatornarendszer állagának megőrzése vagy annak szükség esetén történő felújítása egyértelműen a fenntartó – vagyis a tankerület – feladatköre.

Magyarul: az amúgy is megkezdeni kívánt, 1600 millió forint értékű önkormányzati beruházáshoz a tankerületnek 20 millióval kellene hozzájárulnia.

A rutinosabb olvasók ezen a ponton már tudják, hogy mi a vége a történetnek: a tankerület természetesen hallani sem akar arról, hogy hozzájáruljon a költségekhez azzal az önrésszel, ami amúgy is az ő feladatkörében végrehajtandó beruházás költsége… Tehát a csatornarendszer felújítását is az önkormányzat fogja elvégezni: egységes testületi álláspont van arról, hogy egy ekkora nagyságrendű munka nem fejeződhet be úgy, hogy egy új épületből is a talajba folyjon majd a szétrohadt csatornán keresztül a szenny.

Számtalan sebből vérzik a magyar oktatás, ez csak egy kis szelete az összeomlás felé haladó rendszernek. De kiválóan leképezi a kis példából a nagy egészet.

Változás? Ahhoz természetesen nem elég kiütni a téglákat néhány fővárosi kerületben, vidéki városban. A rezsim kilenc éve erodálja az oktatási rendszert, gondolkodó individuumok helyett lebutított, bezárkozó, a hülye propagandára fogékony alattvalókat szeretne. És belőlük képezni elöregedő szavazóbázisának utánpótlását.

A változáshoz a falat kell ledönteni, nem elég néhány téglát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük