A nevében családi, de félelmetes

Néhány napja került ki a kerület egyik közösségi média oldalára a Sibrik Miklós úton lévő bevásárló központ körül kialakult, sokak számára félelmet keltő helyzet. A térség önkormányzati képviselője azonnal reagált a helyzetre.

Kovács Róbert képviselő Momentum

A napokban került fel egy kétségbeesett hangvételű írás a közösségi média oldalaira. Ebben egy, a Family Centerben dolgozó hölgy fordul a lakossághoz, az üzletközpont vásárlóközönségéhez a környéken tevékenykedő – mondjuk ki – koldusmaffia miatt.
Az áruházból ki- és oda betérő átlagos vásárló annyit láthatott hónapok óta, hogy hajléktalannak látszó figurák ácsorognak, iszogatnak és néha cirkuszolnak a főbejárat mellett. Hidegebb időben a benti átriumban üldögélnek naphosszat, illetve most már nem, mivel az áruház emiatt felszámolta az ott lévő kör alakú ülőpadot.
Az üzletközpontban dolgozóknak nyilván több tapasztalatuk volt, az ő és mások elmondásából kiderül, hogy egy szabályos koldusmaffia telepedett meg a Family Centernél.

A cikk a hirdetés után folytatódik

 


Tegnap délután jártam ott és sikerült beszélnem a Sparral szerződött biztonsági szolgálat egyik – pont emiatt az ügy miatt ott tartózkodó – vezetőjével. Az úr elmondta, hogy rengeteg jelzést kaptak agresszív kéregetők, verbális erőszak, részeg dorbézolás, összehányt, ürülékkel szennyezett közösségi mosdók és hasonlók miatt. A biztonsági szolgálat az utóbbi időben feltérképezte az ominózus társaságot, immáron jól ismerik a domináns, a kéregetőket irányító figurákat, többé-kevésbé az egész csapatot. Fellépni viszont ők nem tudnak ez ellen hatóságilag. Ahogy a kőbányai közterület-felügyelet sem fog tudni a megfelelő hatékonysággal, ezt el kell mondani: az ő hatósági jogosítványaik sem terjednek ki arra, hogy ezt a problémát véglegesen megoldják.
A biztonsági cég viszont a közeli napokban tervezi az erélyesebb, célravezetőbb fellépést. Kamerás megfigyelés, állandó jelenlét és a beszerzett bizonyító erejű anyagok hatósági felhasználása: ez fog elvezetni oda, hogy a Family Center környékéről ez a társaság eltűnjön. Hogy hová, az más kérdés, nyilván egy másik környékre.
Persze felmerül a kérdés, hogy miért nem tágítanak maguktól? Természetesen azért, mert összeszedegetik azt az összeget, ami miatt nagyon is megéri a koldusmaffiát mozgató figuráknak idetelepedni. Ezért fontos lenne, hogy az üzletközpont látogatói ne támogassák semmilyen formában ennek a tarthatatlan helyzetnek a fennmaradását, még úgy sem, hogy a bevásárlókocsikat rábízzák az őket az autójukig követő emberre. Szeretnék emlékeztetni a jelenlegi, komoly egészségügyi kockázatokat rejtő helyzetre: a fertőződés, betegségek ellen nem azzal védekezünk, ha az összes lisztet és egyebet hazavisszük az áruházból üres polcokat hagyva magunk után, hanem ha odafigyelünk, hogy milyen kilincset, bevásárlókocsit fogunk meg. És most nem csak a koronavírusra gondolok.