Közeleg az adóbevallási határidő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is készít személyi jövedelemadó bevallás tervezetet azok részére, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik.

A munkavállalók, őstermelők, ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélyek, valamint egyéni vállalkozók az elkészített tervezetet március 15-től tekinthetik meg az eszja.nav.gov.hu oldalon.

A bevallástervezetek bejelentkezés után online megtekinthetők. A belépés történhet ügyfélkapuval, eSzemélyi igazolvánnyal vagy Telefonos Azonosítási kód (RKTA) használatával is.

Amennyiben még nem rendelkezik a szükséges hozzáféréssel, ezen az oldalon tekintheti meg a regisztrációra vonatkozó információkat.

 

Azok számára, akik nem rendelkeznek a belépéshez szükséges azonosítási szolgáltatással, a NAV postai úton is kiküldi a terveztet. Az erre vonatkozó kérelem március 16-ig nyújtható be:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon, ebben a formában: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn (például: SZJA 8311111111 19900101)
  • a NAV honlapján elérhető online űrlapon,
  • levélben vagy formanyomtatványon (BEVTERVK),
  •  telefonon a 1819-es hívószámon, vagy a 06-80/20 21 22-es telefonszámon (előzetes regisztrációt igényel)
  •  személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Aki nem kéri a postázást a március 16-ai határidőig, ezt követően a tervezet kinyomtatását csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálain kérheti. A tervezetéhez továbbra is hozzáférhet online, ügyfélkapu vagy RKTA regisztrációt követően, illetve eSzemélyi igazolvánnyal történő belépéssel.

A bevallás véglegesítésére és az SZJA 1+1% felajánlására május 20-ig van élehetőség.