Miért történt?

Arold Péter

Sok-sok amerikai filmet végig nézve – mert persze mindig ott történt valami, ami másutt nem, legyen az a világvége, marslakó támadás, vagy elszabadul vírus.
Mondtuk is. Persze! Mindig ott. De ők mindig nyertek és megmentették a világot. Most nem érzek ilyen feelinget, viszont elmondhatjuk, hogy abban a korban élünk, amikor ez velünk is megtörténhet.
Persze volt spanyol nátha, EBOLA , AIDS fertőzés, de szinte mindet legyőztük, viszont Európa valahogy nem tartozott azon földrészek közé, ahol erre számítani lehetett.
Még most sem tudjuk, hogy valójában hogyan szabadult el a vírus és egyáltalán volt e emberi mulasztás. Azt sem tudjuk, hogy ez már egy létező vírus mutációja, hiszen Wuhanban 56 óta létezik egy virológiai központ. A szálak odavezetnek.
Európa és benne mi, a mi korosztályunk most olyan „élményen” megy keresztül, amit még nem tapasztaltunk meg. Úgy tűnik az élet minden nemzedék számra mutat valamit amivel jelzi: nem vagyunk sérthetetlenek.
Megtapasztaljuk a részleges kijárási tilalmat – ha úgy hozza a helyzet – kipróbálhatjuk az amerikai filmekből oly jól ismert történéseket. Karantén. szkafanderes emberek, katonaság az utcákon. De szerencsére holnaptól a benzin ára megint 10 forinttal csökken. Erre is csak ez a fránya vírus volt képes.
Isten óvjon Európa! Kitartást nekünk!