110 éve született Karády Katalin

A száztíz éve, 1910. december 8-án született Karády Katalin, aki a kőbányai mélyszegénységből küzdötte fel magát a sztárvilágba és lett az ország ünnepelt színésznője.

A Horthy-korszak elmúltával azonban a kommunista vezetés nem tartott rá igényt. Karády nem esett kétségbe, miután a Kennedy fivérek elintézték vízumkérelmét, kalapszalont nyitott New Yorkban.

Hirdetés

Duguláselhárítás Kőbánya

Karády Katalin egy hétgyermekes kőbányai munkáscsaládba született. Kisgyermekkora a családi erőszak poklában telt: cipész édesapja, Kanczler Ferenc gyakorta verte gyermekeit.

A kislány egy jótékonysági akció keretében az 1920-as évek elején néhány hónapot Svájcban, majd Hollandiában járhatott leányiskolákba. A külföldről hazatért Katalin idegennyelvtudásával, visszafogott eleganciájával, jómodorával üde színfoltja volt a külvárosi kereskedelmi leányiskolának. Édesapja viszont nem változott, így a világot látott fiatal hölgy a kőbányai „kínzókamrából” a házasságba menekült. Még nem volt húszéves, amikor 1930-ban hozzáment a nálánál 13 évvel idősebb Varga András Rezsőhöz. Az adóhivatalnok férj azonban három év múlva úgy gondolta, ifjú asszonya és ő nem passzolnak össze. Karádyhoz valóban nem illett a háziasszony szerep, a házasságot közös megegyezéssel felbontották.

Olvasd tovább a történetet a mul-tkor.hu oldalán