Ciity Insurance Románia

Nem hiszik, hogy a biztosítónak van elég pénze a kifizetésekre – Románia

Romániában a pénzügyi felügyeleti hatóság meghatározott időre a biztosítottak állami garanciaalapjának felügyelete alá vonta a gépjárműbiztosítás piacán vezetőnek számító City Insurance céget, amelynek üzleti tervet kell bemutatnia arról, hogy képes finanszírozni további működését és eleget tenni a kártérítési követeléseknek – közölte pénteken a román szakhatóság.

A vállalatot csaknem 3 millió lejre bírságolták, és kötelezték, hogy életképes üzleti tervet mutasson be arról, hogy rendelkezik elegendő fedezettel a további működéséhez, valamint a biztosítások alapján keletkező károk kifizetésére. A felügyeleti hatóság fejenként 1 millió lejre bírságolta a cég három vezetőjét, akárcsak a vállalat felügyeletére hivatott testület tagjait.
    A hatóság közleménye szerint a biztosítottak állami garanciaalapja négy hónapig fogja ellenőrizni a cég működését, ezt a felügyeleti időszakot pedig akár meg is hosszabbíthatják a törvényes rendelkezések értelmében. Dan Apostol, a szakhatóság kommunikációs igazgatója elmondta a román sajtónak: a döntéssel határozott jelzést akartak adni arra, hogy a cégnek ismét törvényes keretek között kell működnie a fogyasztók és a biztosítási piac érdekeinek megfelelően. A román sajtó szerint a szakhatóság egyebek mellett tőkeemelést vár el a tulajdonostól.


    A City Insurance a Vivendi International S.R.L román vállalat tulajdonában van, amely mögött a román sajtó szerint Adrian Nastase volt román miniszterelnök sógora, Dan Odobescu áll. A City Insurance április elején jelentette be, hogy a Vivendi megállapodásra jutott a holland I3CP befektetővel a romániai biztosító eladásáról. A tranzakciót várhatóan az idei harmadik negyedévben véglegesítik, amennyiben sikerül megkapniuk a hatósági zöld jelzést.
    A City Insurance a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán vezetőnek számít, felívelése az elmúlt években történt viszonylag rövid idő alatt, miután a két legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica csődbe ment.