Kaotikus állapotok az Őrs vezér terén. Valami nem jó

Arold Péter

40 évig éltem Kőbányán, szinte naponta közlekedtem az Örs vezér téren keresztül. Még megvolt az MDF piac, fiatalabb koromban sokat jártam oda vásárolni, sőt még emlékszem arra is, hogy a 13-as villamos ott fordult vissza a Pacsirta telep felé.

Emlékszem az éveken keresztül az Árkád épülését beharangozó nagy plakátra a tér szélén, emlékszem, amikor 1 forinttal fizettem a metró használatáért. Nem most volt. Aztán emlékszem, amikor az aluljáróba betelepedtek a zenészek, emlékszem a rikkancsokra, akik az Esti Hírlap aznapi számából kiabálták ki a bekezdéseket, szinte mindig szándékosan csúsztatva a lényeget, csak hogy vegyék a lapot.

Aztán az életem másfelé vitt de még most is időnként elautózom arrafelé. Nagyon más lett.

Hogy ezt most miért írom le ide?

Az index.hu a napokban indított egy sorozatot a téren gyökeresen megváltozott életvitel problémák miatt. Az aluljárót átvették a csövesek, a napi rendszerességgel ott dekkoló herbások, nem kímélve az arra utazókat.

Az index.hu portál egyik cikkében személyes hangvételű beszámolók is olvashatók, köztük ez is, amelyik talán a leg pontosabban írja le a kialakult helyzetet azon a téren, melynek egyik fele Zugló, míg a másik Kőbánya.

Sok olvasó joggal kritizálja az BKK biztonsági embereit, akik között sok az idős, a rossz kiállású ember, a feladatra teljesen alkalmatlanok. Konfliktuskerülők, amolyan biodíszletek. Sokszor inkább még jópofiznak is az emlegetett banda tagjaival. Nyilván nem a legjobb munka, feltételezem, fizetés terén se, nem szeretnék magukat megkéseltetni, összeveretni, de ilyen hozzáállással kidobott pénz az alkalmazásuk. 

A Hős utcából kiszorult herbálosoknak a gödöllői HÉV vonalán lévő kerepesi Hollandiatelep lett az egyik új törzshelyük. Talán ez is magyarázat a vonalon mostanság történő erőszakos bűncselekményekre. Kerepesen alapból volt egy keménymag, akik olykor megkeserítik a HÉV-en utazók életét, de a kalauzok se merik őket leszállítani, inkább adnak nekik valami extra kedvezményes jegyet kb. tíz forintért.

Pár éve az aluljárót matracos hajléktalanok szállták meg, és éltek ott életvitelszerűen a hugyos matracaikon.

Szociálisan érzékeny embernek tartom magam, de az élni és élni hagyni elv alapján nem néztem jó szemmel, hogy az átlagembereknek mindennap fertőzésveszéllyel kell megküzdeni, ugyanakkor olyan politikusok lettek jogvédő, emberi jogi aktivisták, akiknek nem kell nap mint nap ezzel szembesülni, ugyanakkor megoldást nem tudtak nyújtani, csak egymásra mutogatni, felelőst keresni.

Az Örs vezér teréhez közel, a Terebes utcai erdőben sok éve él egy kolónia, ők a 3-as, 62-es villamos utasait borzasztják el minden egyes nap.

írja az egyik olvasójuk.

Látszólag mind az önkormányzat, mind a BKK „biztonsági emberei” tehetetlenek az ügyben és a rendőrség is mintha mellőzné az ügyet, közben utasok százezrei kénytelenek elviselni az ott kialakult helyzetet. Zaklatás, verekedés, kötözködés, kéregetés.

X. kerület Örs vezér tere Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja 2021-ben.