Hobbit keresel? Ezért válaszd az akril festést!

Szponzorált tartalom

Egy hajtós hét péntek reggelén az éltet bennünket, hogy csak pár óra és vége a hétnek! Megígérjük magunknak, hogy munka után hazaesünk és alszunk reggelig. Előfordul, hogy valóban erre van szüksége a szervezetünknek, de mi is tudjuk, hogy ez hosszú távon kiégéshez vezet. Találni kell valamit, ami kikapcsol, feltölt, amiért nem bánjuk, hogy csak szerda van. Ami az agyunkat, szervezetünket máshogy veszi igénybe, mint a mindennapi munkánk. Gondoltál már arra, hogy kipróbáld az akril festést? Ismerd meg velünk picit közelebbről ezt a kezdőknek, „nem tudok festeni” embereknek is ajánlott hobbit!

Szabadidős tevékenységként rengeteg minden közül választhatunk! És ne is ragadjunk le egynél!

Az alkotó tevékenységek, mint az akril festés, varrás, agyagozás, nem összevethetőek a sporttal, az utazással vagy a baráti túrákkal. Mindegyikre szükségünk van, mert mindegyiktől mást kapunk.

Az akril festés során létrehozunk valami fizikailag is értelmezhető, kézzelfogható dolgot. A teremtő tevékenység pedig mindig a hasznosság érzetét kelti az alkotóban. Azt üzeni:

„Szükség van Rád és a munkádra!”

Ez a mondat az, amire az ember a munkahelyén is vágyik, de ha ott nem is, legalább a hobbijában, például akril festés közben megkaphatja ezt.

Miért AKRIL festés?

Aki még visszaemlékszik az iskolás éveire vagy legalább már egyszer körbenézett egy művészellátóban, lehet hogy nem is tudna megnevezni mindent, de el tudja mondani, hogy festeni bizony sok mindennel lehet.

„De nem mindennel érdemes!” – lenne a tapasztalabb festők reakciója erre. Az iskolapadban megismerkedhettünk a hagyományos vízfestékkel, temperával. Most viszont itt az ideje szintet lépni! Kezdjük az egyszerűbb és anyagilag kímélőbb lehetőségekkel a sort! Ez pedig az akril festés lesz!

Mi az az akril?

Az akril szép neve egy műanyagot jelöl: polimetil metakrilát. Az akril festéket a 20. század elején fejlesztették ki. Ez a vízbázisú festék pigmentekből és polimer gyantából áll.

Az akril festés rengeteg előnye ezen összetevők fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhető.

Az akril nagy előnyei közé sorolandó, hogy egy olyan alapfestékről van szó, ami hozzáadott anyagokkal, médiumokkal sokoldalúan módosítható, így kreatívan kihasználható.

Akril festés: a kezdők kedvence

Most pedig jöjjön, miért is a kezdők kedvence az akril festés!

Oda festesz, ahova szeretnél!

És ahol jól mutat! Az akril festést ugyanis szinte minden felületen gyakrolhatod, legyen szó papírról, vászonról, kerámiáról, fáról, üvegről, tégláról… szinte mindent bevon és lefed. Ez főleg a kezdőknek nagy öröm, hiszen az első ecsetvonások begyakorlásához nem mindenki vásárolna szívesen rögtön egy drága vásznat. Kezdjük az alkotást egyszerű papíron, majd haladjunk a minőségibb anyagok felé!

Vigyázz, nehogy az ecsetre száradjon a gondolat!

Az akril festés esetén ez nem vicc! A palettádra is lehetőleg csak annyi festéket tegyél ki, amit 10-15 percen belül el tudsz festeni, különben odaszárad!  Az ecsetedet, amit épp nem használsz, ugyanezen ok miatt, tedd vízbe! Akril festéskor viselj mindenképp olyan ruházatot, köpenyt, amin jól fest az akril, mert abba is makacsul beleragad!

Ha valahol mégis megszáradt az akril akaratunk ellenére, szerencsére van más lehetőség az ecetes ollón kívül is! A művészellátókban, festékboltokban kapható hígító, ami ilyenkor kisegíthet bennünket a bajból.

Akril festés roham léptekben

Természetesen nem kell egy képet egy nap alatt feltétlen befejezned, viszont akril festéssel megvan rá a lehetőséged épp az imént említett gyors száradási képesség miatt. Így ha éppen lenne 2-3 órád akril festésre egy hétköznap este, akár be is tudsz fejezni egy kisebb képet. Ez különösen jól jöhet, ha a nagy rohanásban megfeledkeztél egyik szeretted születésnapjáról, és másnapra, vagy akár pár órán belül át szeretnél adni neki egy különleges ajándékot. Gondolj ilyenkor is bátran az akril festésre!

A gyors száradás azért is nagyszerű, mert vannak élményfestő programok, amikor 3-4 óra alatt van lehetőséged megfesteni egy csodálatos képet, amiről korábban nem is merted volna feltételezni, hogy elkészítheted! Az akril festés ilyen helyzetekben belőled is kihozza a legtöbbet!

Volt hiba, nincs hiba!

Akril festéskor mi a titka a kezdők szerencséjének? Egyfelől az, hogy nagyon lelkesek, figyelmesek, akik kezdőként akrillal festenek, de ezen felül az akril kiváló fedőképessége is besegít. Ugyanis ha félremegy egy ecsetvonás, rossz a színválasztás, nagyobb lett a motívum a kelleténél, akkor sincs semmi gond! Pár újabb ecsetvonás, és már nyoma sincs az elfestett résznek!

Ezért kezdőként, hobbiművészként is bátran az akril festéssel! Bármelyik művészellátóban, de a nagyobb papír-írószerekben is találsz jobb minőségű akril festékeket. Színezd ki a mindennapokat! Essneki festeni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük