Kultúra, Oktatás

Mohamed és a hegy

A délkelet-kínai Fucsien tartományból huszonkét pedagógus érkezett július közepén a X. kerületi Bem József Általános Iskolába azért, hogy kínai hagyományokat tanítsanak az itteni gyerekeknek.

Olyan ez, mint Mohamed és a hegy esete. Ha a Magyarországon élő kínai gyerekek nem tudnak kiutazni Kínába a nagyszülőkhöz a nyáron, akkor a kínai kultúrát kell elhozni nekik ide, a X. kerületbe. Márpedig a nagyrészt Kőbányára összpontosuló kínai kolónia legfiatalabbjainak körülbelül a kétharmada nem tudja a szünidőt hétezer kilométerrel odébb tölteni. Nekik találta ki a Guanghua nevű iskola a kőbányai nyári tábort. – írja fejlécében a hvg.hu és igen érdekes gondolatot feszeget.
Kőbánya valamilyen oknál fogva a kínai családok kedvence, hiszen gyakorlatilag szinte az összes piac itt összpontosul. Találunk a volt EVIG telephelyén a Gyömrői úton és a Kőbányai úton lévő GANZ volt telephelyén is vásárolhatunk kedvünkre, de ezzel nem tettem teljessé a palettát.
A cikk témája nem is Kína gazdasági terjeszkedése a térségben, inkább a több mint 7000 km-es távolság. Egy nemzedék nőtt fel úgy, hogy nem látta még azt az országot, ahol szülei, nagyszülei születtek és élnek.
Mikor Kőbányán elmegy mellettünk egy kínai ifjú – legyen az fiú, vagy lány – és magyarul beszél az iskolatársához, észre sem vesszük már. Nincs is ebben semmi különös. Megszoktuk a jelenséget. Úgy megyünk be a kisboltokba és vesszük meg a hasznos, vagy hasztalan dolgaikat, mintha 1000 éve itt lennének. Tényleg. Mióta is? A Centrum Áruház polcain sem látunk már magyar textil terméket, vagy cipőt és a kínai étteremben is otthonosan mozgunk és rendelünk.
Mert megszoktuk. De milyen lehet nekik? Milyen érzés “magyarrá” válni? Ezt csak akkor tudhatnánk meg, ha megkérdeznénk, de nem tesszük. Annak viszont örülünk, ha a magyar gyorskorcsolya elévülhetetlen hírnevet szerez mondjuk Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor akik már hazánk szülöttei. Ez jó ahogy van. De azért furdal a kíváncsiság. Hányan élnek itt és hová temetik őket, ha meghalnak?

Hirdetés

Kerékpárbolt Kőbánya

Olvastad már? 

Nem lesz védett a Golgota

Annácska úgy kapja be, ahogy senki

Meghívó

Ossza meg ön is
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés