58 diák tért haza 2018. október közepén 10 hetes Erasmus + szakmai gyakorlatról

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképző Központ 2004 óta szervez külföldi gyakorlatokat a diákoknak, 2014 óta pedig az Erasmus+ programnak köszönhetően minden iskolájában lehetőséget biztosít a tanulóknak, hogy szakmai tanulmányaikat külföldi tapasztalatszerzéssel bővítsék ki. Az Erasmus+ pályázatnak hála a gyakorlatok teljesen ingyenesek a diákok számára, a támogatás tartalmazza a hétvégi programok költségét is.
A dán oktatási rendszer előnyeit kihasználva a ZBC Roskilde iskolával már 15 éve, a Green Academy iskolával pedig már 4 éve működik együtt a szakképző központ. A képzési kínálat nagyon hasonló, a szakmai képzés majdnem teljes átfedésben van a hazaival, így a diákok a nyári gyakorlatukat külföldön teljesítik a 10 héten belül. A 10 hetes alapképzés a diákjainknak kiváló lehetőség, a dán partner pedig a 18-20 fős létszámokhoz saját tanárt tud alkalmazni, így a csoportoknak rendszerint külföldi osztályfőnöke is van. A mindennapos együttélés mellett a dán diákokkal sok közös programon vesznek részt a csoportok.

Húsipari képzés

18 tanuló vett részt a 10 hetes gyakorlaton a Bercsényi Miklós és a Táncsics Mihály iskolákból, Roskilde városában, a ZBC Roskilde képzőszervezetnél. A diákok a gyakorlati és elméleti vegyesképzésben a sertésvágás, csontozás, termékgyártás mellett higiéniát, élelmiszerbiztonságot és munkavédelmet tanultak. Az elsajátított ismeretekből októberben elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, 20-25 oldalas projektmunkát készítettek.
Az alapképzés célja, hogy a legmodernebb technikákkal készítsék fel a diákokat az ipari és a kisüzemi termelésre egyaránt, így megismerkedtek a szalagmunka fogalmával, kipróbálhatták ezt a technikát. Az oktatás nagyon korszerű körülmények között zajlott, okos táblával is tanulhattak, online kvíz játékokkal mélyítették az ismereteiket a tanulók.
Mivel Dánia a világ egyik legnagyobb sertéshús exportőr országa, a helyszín kiválóan alkalmas volt a szakma iránti elhivatottság mélyítésére.

Parképítő képzés
A program most került harmadszorra megszervezésre Dánia legnagyobb kertészeti iskolájában, a Green Academy-n, ami Aarhus városától 12 km-re fekvő Beder helységben található. A Varga Márton iskola diákjai a korszerű kerttervezés és kertépítési technikák megismerése mellett térkövezésben, mini-excavátorozásban, üvegházi feladatokban, láncfűrész kezelésben és szemzés-oltásban is kipróbálhatták magukat. A növényismeret, tűzvédelem, MAKITA céglátogatás és szakmai angol órák tetejében a program sokrétű kulturális érdekességeket is kínált: múzeumok, kiállítások, botanikus kertek, utazás Skagenbe, 2 nap Koppenhágában, vidámpark, állatrezervátum, na és a tengerpart…
Az utolsó 2 hét a vizsgafeladatról szólt: párban tervezett projektmunka, melyben egy 6×5 m kertet kellett méretarányos technikusi szakrajzzal megtervezni, majd a terv méretei szerint kivízszintezni, térkőburkolattal és látványelemekkel felépíteni, növényekkel betelepíteni. A munkákat szakértői bizottság értékelte.
Az elmúlt 3 év parképítő Erasmus+ diákjai közül sokan nyertek felvételt kertészmérnöki vagy tájépítőmérnök szakra, értek el 1-5 helyezést OSZTV-n és egyéb szakmai versenyeken. Legbüszkébbek arra a diákunkra vagyunk, aki az Euroskills versenyen a magyar parképítő válogatott csapat tagja lett.

Mezőgazdasági gépész képzés

A képzésen a Dr. Szepesi László iskola diákjai elméletet és gyakorlatot tanultak, a gépek munkára való felkészítésétől és karbantartásától egészen azok használatáig. A mezőgazdasági képzés nemcsak gépészeti, de állattenyésztési ismereteket is tartalmazott, így a diákok részei lehettek a folyamatnak, a betakarítástól egészen a takarmányozásig. A diákok többnyire a Green Academy iskolai tangazdaságban dolgoztak és tanultak, közel Beder városához.

Az iskola sok Erasmus+ startégiai partnerségi programban vesz részt, ezek közül az egyik az EDUDRONE, melynek köszönhetően a diákok láthattak drónt működés közben, készült felvétel a munkájukról, mely most már bárki számára elérhető.

Az itthon még inkább csak céges körülmények között használt GPS technikákkal is megismerkedtek és a számítógépes tervezést is használhatták a betakarítási folyamatokhoz.

 

A tanulók élményekkel tele tértek haza és mind a három csoport az általuk szerkesztett facebook oldalakon folyamatos élménybeszámolót tett közzé, így családjuk, barátaik, tanáraik és diáktársaik és részesei lehettek a 10 hetes gyakorlatoknak.

A gyakorlati napok mellett természetesen a kulturális élmények is a program részét képezték, melyre kiváló lehetőség volt Aarhus és Koppenhága közelsége. Voltak vidámparkban, tengerparton, múzeumokban, viking hajózni, skanzenben, állatrezervátumban, Skagen-ben, Helsingborgban, BMX-ezni, kirándulni, biciklizni, és a hétköznapokon az iskolai kollégiumok felszereltségének köszönhetően konditermet, billiárdot, csocsót és ping pong-ot is használhattak.

Mivel a diákcsoportok jelentős része 18 éven aluli, a programot magyarországi tanárok is segítették, folyamatos szakmai és nyelvi segítséget biztosítva a diákok számára.

A program értékelései között egy diák üzent a jövőre jelentkezőknek:

„Csodálatos, életre szóló élmény lesz és nem csak szakmailag hanem emberileg is hatalmas fejlődésen fogtok keresztül menni.”

A szakképző központ további külföldi beszámolói a www.kaszk.hu oldalon érhetőek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük