Formabontó új épület szimbolizálja a Richter nemzetközi sikereit

Nem régiben adták át Kőbányán a Richter Nyrt. új központját. Messze nem olyan látványos mint sokak által tájsebnek nevezett Mol Campus, viszont minden célt kiszolgál.

A Richter Központot Lantos Csaba energiaügyi miniszter, D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármester, Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Richter igazgatóságának elnöke, Orbán Gábor, a cég vezérigazgatója, Krausz Ferenc, Nobel-díjas fizikus és Zoboki Gábor, az épület tervezője adta át ünnepélyes keretek között.

A most megvalósult beruházás új távlatokat nyit a vállalat világszerte dolgozó közel 12.000 kollégája szakmai munkájának irányításában. Az átadón beszédet mondott többek között az épület tervezője és az intézmény vezérigazgatója is.

Egy álom vált ma valóra, hiszen az új Richter Központ tele van pozitív energiával és felemel bennünket. Számomra ez az a hely, ahol a hazai tudás és a gazdasági erő találkozik. Ahol a minőség és a bátorság, a kreativitás és a józanság találkozik. Dísze a Richternek, Kőbányának, Budapestnek, Magyarországnak. És nem utolsó sorban méltó szimbóluma lesz egy olyan magyarországi központú globális vállalatnak, amely mintegy 100 országban jelen van termékeivel és emberek millióinak egészségét és életminőségét szolgálja.”

 – mondta el Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke köszöntőjében elmondta: 

„Az, hogy Magyarország tavaly két Nobel díjast adott a világnak, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Kárpát medencében a tehetség jelen van, a kiválóság jól látható. Ez a kiválóság ma itt is megjelenik velünk: nem egyszerűen csak egy új irodaházat adunk át, hanem olyan építészeti alkotást, amely azt az innovációt és azt a világszínvonalat képviseli, amely a vállaltunk működését, vagy a Richter készítményeit is jellemzi. Egy olyan épületet, amely a Richter egy új jelképe lehet, amely munkatársainak, partnereinknek itthon és messze a világban szimbolizálni tudja azt a rendkívüli sikert, amit a Richter a magyar gazdaságban, vagy a régió gyógyszeriparában képvisel.” 

Nekem ez a vállalat a folytonosságot és a fejlődést egyszerre jelenti, és büszkék lehetünk erre a cégre és amit a nemzetgazdaságnak jelent a tevékenysége. Innováció és erő, talán ez a két szó jellemzi legjobban ennek a cégnek a történetét, hiszen olyan ligában értek el komoly, nemzetközi szinten is megkerülhetetlen sikereket, ahol igazán komoly szereplők vannak. Bizonyos iparágakban a versenyképességünk alapfeltétele, hogy legyenek olyan bátor, innovatív cégek, akik biztosítják, hogy európai szinten az élvonalba legyünk. A Richter erre képes, ezt teszi a kutatás fejlesztés, az innováció egyik hazai zászlóshajójakén. Én miniszterként is biztosíthatom a cég vezetőit, hogy ezen az úton a támogatásomra számíthatnak

– jelentette ki Lantos Csaba, energiaügyi miniszter, aki a Richter történetéről is, alapítójáról és vezetőiről is beszélt előadásában.

Az eseményen beszédet tartott D. Kovács Róbert Antal, Budapest X. kerületének polgármestere is, aki kiemelte: 

„Amikor beléptem és körülnéztem ebben az irodaépületben, láttam benne a 21. századot, de a folytonosságot is. Nem tornyosul fölém, nem nyom agyon, a földön maradva teremt értéket, ahogy Richter Gedeon is tette. Mégis ösztönöz és innovációra sarkall. Büszke vagyok rá, hogy a Richter, a Richteresek otthon érzik magukat Kőbányán, és akár egy nagy család tagjai, az Önkormányzattal közösen álmodják, tervezik és építik tovább a várost, ahol kimondhatjuk, hogy jó itt élni és jó itt dolgozni.”

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus elmondta: 

„Nagy megtiszteltetés számomra itt lenni ma, és szeretnék gratulálni mindenkinek, akik e csodálatos épület megalkotásához hozzájárultak. A magyar innováció egyik vezető cége most miden szempontból méltó központba költözhet. Ennek az épületnek az átadása a jövőbe vetett hitet is jelenti arra vonatkozóan, hogy a Richter a következő évtizedekben is több millió ember életét javítva magas minőségű és elérhető árú termékeket biztosítson. Fontos mérföldkő ez a mai nap, sok sikert kívánok a cégnek a jövőben is.”

Zoboki Gábor, Kossuth- és Ybl-díjas magyar építészmérnök, az épület tervezője a következőket mondta:

 „A Richterrel már 2004-ben elkezdtünk együtt dolgozni, ahol az alapkoncepció az volt, hogyan tehetjük a környezetet itt élhetőbbé, zöldebbé, környezetbarátabbá. Az, hogy a kutatási központ mellé most felépíthettük a vállalatirányítás központját is, hihetetlen siker számunkra is. Minden alkotónak van ars poetikája: nekünk alapvetően az a fő gondolatunk, hogy megértsük azokat, akik majd használják az adott épületet, és ehhez igazítsuk azt, amit tervezünk. Ez a ház dinamikus, és kifejezi azt a flow-t, amit a Richter is: gyönyörű harmóniát, komplexitást, innovációt és humanitást egyszerre. Ilyen komplex közösségi teret talán a II. világháború óta nem is építettek Magyarországon, mindez pedig közös sikerünk, együtt alakítottuk ezt ki az elmúlt években a Richter vezetőivel, legyünk rá büszkék.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük