ÁGYI POLOSKA IRTÁS

Tóth Tibor régi motoros a szakmában. Tudja mitől döglik az ágyi poloska. Vele készített riportot szerkesztőségünk.

Mióta foglalkozol a kártevőkkel?

Közel 6 éve kezdtem el ezen kártevő – az ágyi poloskáról beszélünk – fajtával foglalkozni. Kellemetlen napokat tud szerezni az embernek, ha már annyira elszaporodott, hogy komoly szakértelem szükséges a fertőtlenítéshez.

Hogy került hazánk területére ez a rovar?

Kozmopolita faj, szereti a várost. Valószínűleg a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik, eredetileg denevérek élősködője volt. A mai világ fejlődése és az országok közötti szállítási technikáknak  köszönhetően terjedt el Európa felén eső részén is.

Hogy néz ki?

4-8 mm, rozsdabarna,hát-hasi irányban lapított, szárnyatlan rovar, lábai karmokban és tapadókorongban végződik, torán bűzmirigyek vannak. A nőstény naponta 2-3, összesen 200-500 tojást rak, amelyeket a búvóhelyére tapaszt. A lárvák 1-3 hét alatt kelnek ki, minden vedléshez vért kell szívniuk, teljes kifejlődésük 20-60 nap,. Táplálkozás: az ember, és különféle madarak vérét szívja, de a kifejlett példányok az éhezést jól tűrik. Rejtőzködő életmódot folytat, éjjel táplálkozik. Nappal rések, repedések, függönyök, polcok környékén találjuk meg.

Hogyan szaporodik?

Az ágyi poloska szaporodása kifejlés útján megy végbe.A nőstény poloska élettartama egy – két év, ezalatt napi két- három petét is rakhat, amiket rejtekhelyére rögzít. Lárvái megközelítőleg 2 hét alatt fejlődnek ki, majd öt vedlés után lesznek ivarérettek. Hogy képes legyen a vedlésre, vért kell szívnia, különben képtelen rá. Optimális körülmények között egész évben szaporodik. Nagyon gyorsan szaporodó rovar, utódai száma elérheti a kétezret is.

Mi ellene a védekezés?

Nagyon fontos, hogy szakember lássa el a védekezés, illetve az irtás feladatát. Permetezéssel írtjuk leginkább, tartós méregmezőt képezve. Súlyos esetben szóba jöhet hidegködképzés és füstölés is, mint kiegészítő módszer.

Köszönöm Tibor

Én is köszönöm a lehetőséget.

Szükség esetén hívja a következő telefonszámok egyikét.

Telefon: 06 20/ 456 8680, 06 70 624 2373

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük