Tállai András: az ellenzék hazudik a tb-törvényről is

Az ellenzéknek állítólag fontos az egészségügy, de kórházstopot hirdettek, meg akarják akadályozni a kórházépítéseket és a tb-törvény alaptalan támadásával azt is, hogy tiszta pénzügyi viszonyok legyenek az egészségügyben. Amit a baloldal művel az új tb-törvénnyel kapcsolatban az nettó rémhírterjesztés – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András az MTI-nek csütörtökön.

Továbbra is teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult minden gyermek, minden tanuló, minden kismama, minden nyugdíjas, minden álláskereső, minden biztosított munkavállaló, rászoruló, hajléktalan, és a módosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést sem – közölte.
A tb-törvény módosításának egyetlen célja van, hogy az idén eddig feltárt 75 ezer adóelkerülőnél ösztönözze az egészségügyi járulék rendszeres fizetését – tette hozzá.
A baloldali pártok a törvény támadásával azok mellé a feketéző cégek mellé állnak, amelyek nem jelentik be alkalmazottaikat – jelentette ki Tállai András, hozzátéve, hogy ezzel azokat a csalókat támogatják, akik elveszik dolgozóiktól az egészségügyi ellátást és a nyugdíjat.
A baloldal megint az adócsalókat, ügyeskedőket próbálja védeni a munkavállalókkal és a jogkövetőkkel szemben – mondta.
A baloldal rémhírterjesztésével szemben a valóság az, hogy aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, vagyis senki nem szorul ki az állami egészségügyből – mondta Tállai András.
Az, hogy ki hogyan juthat hozzá ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatáshoz, szintén nem változik: vagy járulékot fizet, vagy a törvény jogosítja fel erre, mint például a nyugdíjasokat, diákokat, kismamákat, munkanélkülieket, szociálisan rászorulókat, hajléktalanokat.
Csak az idén már 75 ezer ilyen potyautast szűrt ki az adóhivatal, akik 6,6 milliárd forint értékű járulékot nem fizettek be, ezzel nemcsak a költségvetést, hanem a többi tisztességes adófizetőt is megkárosították – mondta az az államtitkár.
A módosítás 2020. július 1-én léphet hatályba, ez kellő időt hagy a felkészülésre. A TAJ-szám csak abban az esetben válik automatikusan érvénytelenné, ha valaki júliustól legalább háromhavi egészségügyi szolgáltatási járulék tartozást halmoz fel – tette hozzá a politikus.
Mindössze napi egy kávé áráért teljes körű egészségbiztosítás jár – húzta alá.
Továbbra is az EU-ban a magyar közteherviselési rendszer kéri el az egyik legkisebb összeget azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez. De az nem fair, hogy a társadalombiztosítási kockázatközösség fizető tagjai finanszírozzák a nem fizetők ellátásait is – mondta.
Hiába riogat az ellenzék, az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást. A szabály változatlan: a mentés igénybevételéhez való jog továbbra is mindenkit megillet – hangsúlyozta.
Tállai András leszögezte, tiszta viszonyok jönnek a társadalombiztosításban.
Az új rendszerben önhibáján kívül senki nem eshet el az egészségügyi ellátástól. Jelenleg a járulék befizetésére senki sem hívja fel azokat, akik más módon nem jogosultak az állami egészségbiztosításra. Így akár több évi, több százezer forintos tartozás is felhalmozódhat a magánszemélyeknél. Júliustól ez megváltozik, minden érintett tisztában lesz fizetési kötelezettségével – tette hozzá.
A szegények, szociálisan rászorultak nem maradhatnak ellátás nélkül, őket védi az új társadalombiztosítás rendszer is – emelte ki az államtitkár.
A szociálisan rászorulók a törvény erejénél fogva továbbra is automatikusan és ingyenes jogosultak az egészségügyi ellátásra. Akiknek – akár ideiglenesen is – nehézséget okoz a havi egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése, mindössze kérnie kell a fizetéskönnyítését az adóhivataltól – mondta Tállai András.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük