Helyzetjelentés a Martinovics téri tűzoltó laktanya állapotáról

Arold Péter Hírek Kőbánya

A Martinovics téri tűzoltó laktanya állapotával kapcsolatban nézett körül Kovács Róbert képviselő a 12 sz. vk. önkormányzati képviselője a helyszínen.

Ezek a beszámolók, észrevételek az  újdonság erejével hatnak, hiszen az utóbbi években nem nagyon halottam semmilyen beszámolót az épület lelakott állapotáról és arról sem, hogy az önkormányzat milyen módon próbál segítséget nyújtani azok számára, akik nap mint nap kockáztatják az életüket.  Az ott látottakról Facebook oldalán is „jelentést” tett.

Hosszú évek óta vissza-visszatérő téma Kőbányán a Martinovics téri Tűzoltóparancsnokság és a Tűzoltómúzeum épületének siralmas állapota.

Pénteken egy órát töltöttem el ott Horváth Lajos parancsnok úr társaságában és bejártuk az egész épületet. Nem túlzás azt állítani, hogy a falak festésének állapota, a kopott linóleumburkolatok, elkorhadt parketták, a feladatát normálisan ellátni képtelen kazánház, a szétrohadt, huzatos nyílászárók, beázó pincék vagy a külső homlokzat a rogyadozó erkéllyel mind-mind az ötvenes évek hangulatát idézik. A Martinovics téren megállt az idő, minimum ötven évnyi felújítás, rekonstrukció maradt el, vagy csak részlegesen, ideiglenes jelleggel történt meg.

A tűzoltóautók húszévesek és jó eséllyel még újabb húsz évig szolgálatban is lesznek…

A kőbányai tűzoltólaktanya komoly és átfogó rendbetétele a fenntartó magyar állam részéről az elkövetkezendő években sem fog megtörténni. Annyi jó hír viszont elhangzott parancsnok úr részéről, hogy 2020-ban jó esély lesz a külső falak szigetelésére és festésére valamint egy energetikai korszerűsítésre is, mely a nyílászárók és a kazánház cseréjét jelenti.

Számít a helyi tűzoltóság a kőbányai önkormányzat segítségére is: 3 millió forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a laktanya konyhájának felújítására vonatkozóan. A tűzoltók 24-48 órás váltásban dolgoznak, ebből következik, hogy havonta kb. 10 alkalommal a helyben elkészített ételek jelentik számukra az aznapi meleg étkezést. Ehhez olyan konyhára van szükség, amelyik akár 20-30 embert is ki tud szolgálni. Ottjártamkor szomorúan láttam, hogy a helyiség méretében ugyan igen, de sem funkciójában, sem műszaki állapotában nem felel meg ennek. Támogatni fogom tehát a költségvetési vitában ezt a kérelmet, és erre fogom kérni képviselőtársaimat is.

A napokban történt fakivágással kapcsolatban megtudtam, hogy a kérdéses fa teljesen eltakarta az épület előterét, utcafrontját és a Kápolna utcát pásztázó térfigyelő kamera képét, sajnos felfeszítette az épület melletti fontos közlekedőfolyosó aszfaltját, illetve teljesen leárnyékolta a földszinti helyiségeket, ahol emiatt nappal is világítani kellett. Új fák ültetéséről a tűzoltók gondoskodtak, ezek az épülettől távolabb, a külső járdaszakasz mellé kerültek telepítésre.

Címlap fotó: Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük