Kovács Róbert képviselő (12.sz. vk) beszámolója

Kovács Róbert képviselő Momentum

Elkészült a Mádi utca és a Pázsitfű utca sarkán a járda akadálymentesítése. Ami nem csak azért fontos, mert közös célunk minél jobban segíteni mozgáskorlátozott, kisgyermekes vagy éppen kerékpárral közlekedő társainkat, hanem konkrétan ezen a sarkon, ezzel az átalakítással akadálymentesen elérhetővé vált a Pázsitfű utcai nagy kutyafuttató. Erre konkrét igény is volt, magunktól is eszünkbe juthatott volna, ezért külön köszönöm, hogy a szomszédos házban élő mozgáskorlátozott ismerősöm erre a problémára felhívta a figyelmet.

Amint a képen látható, egy másik polgártársunk gyorsan fel is avatta az akadálymentesített járdaszakaszt, elhelyezett ott egy nagyobb mennyiségű szemetet. Ennek egy része zöldhulladék, egy másik része kartonpapír.

Ez utóbbival kapcsolatban a véleményem viszonylag tömör és karcos: minden házban, minden társasházban van szelektív gyűjtés, hát akkor mi a jóistennek kell kirakni az utcára a felesleges kartondobozt? Ocsmány szokás kipakolni mondjuk az építési törmeléket a félreeső helyekre, de kétségtelen, hogy az építési törmeléktől való megszabadulás korrekt és környezetbarát módon csak némi anyagi ráfordítással lehetséges. De a papírhulladék elhelyezése a megfelelő helyen ingyen van, könyörgöm…

 

Hirdetés

Hogy ne maradjon le a barátod az esküvődről. Online esküvő közvetítés Budapesten

 

A zöldhulladékkal kapcsolatban is már ezerszer elhangzott, hogy a jól ismert, frekventált helyeken történő lerakás nem legális. Aki ezt gondolja, az tévhitben van. A Mádi utcában a Bányató utca és a Sibrik között több helyen, a Mádi-Sibrik sarkon, a Korall utca két végén – és még sorolhatnám – bármennyire is megszokott és bevett gyakorlat, a zöldhulladék elhelyezése tilos.

A fő probléma ezzel – ez is már lerágott csont – hogy a szemét szemetet szül. A kirakott lomb, levágott fű, gallyak mellett napok múltán megjelenik az egyéb szemét, lim-lom, kommunális hulladék. A homogén zöldhulladék elszállítása ugyan viszonylag olcsón megoldható, de a kevert, szétválogathatatlan szemét elszállítása már csak drágán, konténeres megoldással lehetséges.

Közeledik az őszi „lombszezon”, kérek mindenkit, hogy próbáljuk meg kulturáltabban levezényelni ezt az időszakot: használjuk az FKF-zsákokat, vegyük igénybe a Keresztúri út 130. alatt található FKF komposztáló-telep szolgáltatásait. És főleg: próbáljuk megoldani a komposztálást egyénileg. Akinek kertje van, el tud helyezni egy komposztálótartályt, amelynek segítségével nem csak a levágott füvet, lehullott levelet tudja visszaforgatni a természetbe, hanem a legkülönfélébb konyhai hulladékot is.

Ne teremtsünk szeméttelepet, csak azért, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk egy-két zsák őszilombtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük