Hat évet kapott a biztonsági őr

Eredményes ügyészi fellebbezést követően a bíróság elítélte azt a biztonsági őrt, aki viperával a sértettekre támadt, és egyiküknek életveszélyes sérüléseket okozott.  

A Fővárosi Főügyészség 2020 májusában emelt vádat egy férfi ellen halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt. A a férfinak 2020 augusztusában egy áruházlánc biztonságáért is felelős cég alkalmazottjaként feladata volt az áruházak körüli biztonság fenntartása. Az elkövető 2020. augusztus 24-én járőrszolgálatot látott el a cég autójával. A férfi este az egyik X. kerületi áruház hátsó parkolójánál kiszállt a gépkocsiból, majd egy viperával szó nélkül, legalább kétszer megütött egy földön alvó hajléktalan férfit, miközben azt kiabálta, hogy takarodjon onnan. A sértett könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a súlyosabb sérülések reális lehetősége fennállt, annak elmaradása a véletlennek volt köszönhető.

A férfi távolabb észrevett öt másik férfit, akik szintén a földön feküdtek, egyikük aludt. A vádlott kiabálva, kezében a viperával a sértettekre támadt, ennek során az egyikükre rákiabált, hogy álljon fel és menjen el onnan, míg a másik négy férfit testszerte ütlegelte.

A bántalmazás következtében az egyik sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, és két hónappal később a kórházban elhunyt. A verés okozta sérülések és a halál között közvetett okozati összefüggés állapítható meg.

A másik három sértett könnyebben sérült, azonban a használt eszközre, és a bántalmazás erejére figyelemmel, a súlyosabb sérülések bekövetkezésének lehetősége az ő esetükben is fennállt.

A Fővárosi Törvényszék az elkövetőt felmentette. E döntés ellen az ügyész az elkövető terhére bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, amelyet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott.

A Fővárosi Ítélőtábla az elkövetőt bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében és további 4 rendbeli testi sértés bűntettének kísérletében, amelyért őt halmazati büntetésül 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélőtábla határozatával szemben a fellebbviteli ügyész súlyosításért, míg az elkövető és védője felmentésért fellebbeztek, így a büntetőügy harmadfokú eljárásban a Kúrián folytatódik.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük