Már a Dréher sem magyar. Ezt eddig is tudtuk. De!

Nem mai hír, de egy újszülöttnek minden vicc új, ezért bátorkodom a hírt közzé tenni. Japánoké lett a Dreher Sörgyár. Még pedig tavaly áprilisban. Nem tudom, hogy örüljünk e, vagy a szomorkodás maradjon. A sörgyár, miután visszatért Magyarországra márka is, több tulajdonos körön ment keresztül.

Lezárult a SABMiller egykori közép- és kelet-európai vállalatainak, köztük a Dreher Sörgyáraknak, vagy a pilzeni sörgyárnak a felvásárlása, az új tulajdonos a japán Asahi Group Holdings.

A vállalkozások és márkák felvásárlását – beleértve a csehországi, szlovákiai, lengyelországi, magyarországi és romániai vállalatait és márkáit, valamint más kapcsolódó eszközöket, mint az export vállalatok az európai piacon és Dél-Koreában – tavaly decemberben jelentette be a társaság.

Április 1-jétől az új vállalat neve Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL), regionális székhelye Csehországban, Prágában lesz.

Az Európai Bizottság a SABMiller kelet-közép-európai érdekeltségeinek az értékesítését szabta meg az AB Inbev és a SABMiller söripari konszern fúziója engedélyezéseként feltételeként. A japán sörgyártó 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller söripari konszern számos cseh, szlovák, lengyel, magyar és román márkát magában foglaló termékportfóliójáért.