Szerencsésen végződött az ételmérgezés gyanú

Megnyugtató eredményre jutott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, nem volt veszélyes az az idegen növényi termés, amit a 2023. december 14-én a közétkeztetésben felszolgált zöldbabfőzelékben találtak az egyik kőbányai intézményben. Az ételminta vizsgálata kimutatta, hogy az ördögbocskor-termés megbetegedést nem okozhatott.

Az idegen anyag az eddigi információk szerint a kerülettel szerződésben álló közétkeztetést végző cég konyháján felhasznált mirelit alapanyagból kerülhetett a felszolgált készételbe. A szennyezés három iskolát – Kertvárosi Általános Iskola, Szent László Gimnázium, Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény -, valamint azokat a kőbányai óvodákat érinthette, amelyeket nem a Kőbányai Egyesített Bölcsődék által működtetett főzőkonyhákról szolgálnak ki.

A Kőbányai Önkormányzathoz az ételfogyasztással összefüggő rosszullétről, illetve megbetegedésről nem érkezett bejelentés. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet közlése szerint az elmúlt 24 órában többen hányásos, hasmenéses tünettel jelentkeztek náluk, ám ezen megbetegedések mindegyike vírusos eredetre vezethető vissza.

A Kőbányai Önkormányzat kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a közétkeztetésben étkező gyerekek és felnőttek tiszta, egészséges, minőségi élelmiszert fogyaszthassanak. Folyamatosan újítja fel és bővíti a saját főzőkonyhai kapacitását. A Kőbányai Önkormányzat tiszta, egészséges és minőségi élelmiszert vár el a kerülettel szerződésben álló, a többi intézményt ellátó közétkeztetést végző cégtől is, amelytől további vizsgálatot és intézkedéseket vár el annak érdekében, hogy a jövőben szennyeződés ne fordulhasson elő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük