EGIS gyógyszergyár

Befejeződött az EGIS új gyártóüzem építését támogató projekt

Befejeződött az új galenikus gyógyszerek fejlesztését és innovatív gyártóüzem építését támogató projekt.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejlesztett új galenikus készítményeket, melyek előállítására innovatív gyártóüzem is épült a vállalat körmendi telephelyén. Az új üzem 2019 nyarán kezdte meg működését. A projekt keretében végzett kutatások 2021-ben fejeződtek be.

 Az Egis Európai Uniós forrásból, a GINOP-2.2.1. pályázat keretében konzorciumi partnereivel - a Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával - 2016. augusztusában 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint ezen termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására.A projekt keretében az Egis már ismert hatóanyagokra építve fejlesztett olyan új galenikus (krém, kenőcs, kúp, gél) gyógyszerkészítményeket, illetve gyógyszer-kombinációkat, amelyek vagy új formában teszik lehetővé a sikeres kezelést, vagy összetételük számít egyedinek.

A projekt részeként felépült 4000 m2 alapterületű új üzem megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek. Az új galenikus üzemben innovatív, félfolyamatos, számítógép által vezérelt gyártási technológia alkalmazására is lehetőség nyílt. A korábbi gyártóüzemhez képest további jelentős előrelépés, hogy az új, az eredetinél lényegesen nagyobb gyártóegység alkalmas az exportpiaci igények rugalmas követésére is.

A projekt négyéves futamideje során az Egis és konzorciumi partnerei összesen tíz fejlesztési témához kapcsolódóan végeztek alap- és alkalmazott kutatásokat, melyek nyomán három termék fejlesztése a projekt futamideje alatt befejeződött és ezek forgalomba is kerültek, további hét termék esetében pedig kialakításra került a végleges összetétel. Az Egis a projekt eredményeként megvalósult egyes innovációkra szabadalmi bejelentést tett.


hozzászólás lezárva