PM: a központi alrendszer hiánya 2309,4 milliárd forint volt március végére

A központi alrendszer hiánya 2309,4 milliárd forint volt március végére szemben a tavaly első negyedévi 1144,1 milliárddal – közölte pénteken kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

    Ezen belül a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt értek el.
    Az első három havi deficit az idei évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiánycél 72 százalékának felel meg.
    A minisztérium közölte, hogy magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások és a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra például 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.
    A családi adóvisszatérítés keretében, azoknak a gyermeket nevelő szülőknek, akik a május 20-ig esedékes adóbevallásukban érvényesítik az adókedvezményt, a második körös kiutalási szakasz március 1-jén kezdődött – idézték fel.
    A korábbi, a márciusban közzétett adatok szerint a személyijövedelemadó-kiutalások 620,9 milliárd forintot tettek ki február végére.
    A PM úgy fogalmazott: a jelenlegi háborús helyzetben kiemelkedően fontos, hogy hazánk gazdasága és költségvetése stabil maradjon, és a háború terheit ne a lakosságnak kelljen viselni.
    „A költségvetésnek továbbra is prioritásként kell kezelnie a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását” – írta a PM közleményében, és felidézte, hogy a magyar államadósság a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent 2021-ben, míg a költségvetés hiánya 6,8 százalékos lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük