Vitézy Dávid

Vonatilag lebénult a fél ország

Vitézy Dávid aki valamikor államtitkár is volt, sőt a BKK-ban is fontos szerepe volt, egy ideje a vasúti közlekedés fejlesztésén dolgozik annak ellenére, hogy elképzeléseit sorra lesöpri az asztalról a Lázár féle minisztérium.

Nem hagyja annyiban és immár rendszeres vélemény alkotó a kormány szakminisztériumával szemben. Több alkalommal kritizálja a minisztérium tevékenységét és véleményez közösségi oldalán.

Vitézy Dávid

Ritkán tapasztalt mértékű összeomlás tanúi vagyunk ismét a MÁV-nál ma délelőtt: egy síntörés miatt nem járnak a vonatok az ország egyik legforgalmasabb szakaszán, a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között, érintve a debreceni, szegedi, nyíregyházi távolsági vonatokat és a monori, ceglédi, lajosmizsei elővárosi vonatokat.

Két gondolat:

1. Nem véletlenül mondjuk évek óta, hogy a budapesti vasúti törzshálózat állapota kritikus és éppen ezért a fővárosi pályaudvari bevezető szakaszok vasúti beruházásairól egy mondvacsinált „főváros-vidék” ellentétpár logikáján gondolkodni teljesen abszurd, a fővárosi vasúti hálózat állapota az egész ország legkritikusabb szűk keresztmetszete.

Ehhez képest épp az érintett szakaszokon, a Nyugati pályaudvarra vezető vágányhálózat rekonstrukcióját célzó vasúti beruházásokat egytől egyik leállította Lázár János építési és közlekedési miniszter, még a már megítélt európai uniós forrásokat is visszaadtuk, azt más országok kapják meg.

Nyilván azok a beruházások a mai síntörést nem akadályozták volna meg, de legalább zajlana az a munka, ami a mai állapotok megszüntetését, a teljes újjáépítést és a régóta szükséges kapacitásbővítést biztosítaná. Minden ezügyben elszalasztott év azt jelenti, hogy további évekig maradnak a mostani állapotok.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia beruházásainak elszabotálása nem csak a fővárosiakat érinti, sőt, sajátos módon talán épp a budapestieket érinti kevésbé (bár a növekvő autóforgalom miatt azért közép- és hosszútávon nagyon is), mint a vonattal vidékről Budapestre utazókat már rövid távon.

2. Nyilván addig is, amíg ilyen nagy átépítésekre sor kerülhet, kisebb karbantartásokkal és beruházásokkal lehetne és kellene javítani a helyzeten. A MÁV idei működési költségvetése a legutóbbi hivatalosan elismert számok szerint is azonban 96 milliárd forint működési hiánnyal terhelt, melynek egyik legnagyobb okozója a jelentős kedvezményeket és ezáltal bevételvesztést okozó vármegyebérlet, melynek a veszteségét az azt elrendelő szaktárca nem térítette meg teljeskörűen a MÁV csoportnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük