A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Facebookon jelentette be, hogy a a 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá bővülő 67. sz. főút Kaposvár felé vezető szakaszán úgynevezett zenélő utat alakítanak ki. Az eljárás lényege, hogy az aszfalt felső rétegét gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Az aszfalt kottára ráhajtva, az autóban ülve hallható lesz majd a dallam, aminek magassága és ritmusa függ majd a sebességtől is.

Azt már a Blikkből tudjuk, hogy a legelső muzsikáló utat Dániában építették 1995-ben, de Amerikában és Japánban is nagy hagyománya van. Európán belül most legközelebb Franciaországig kell menni, ha valaki aszfalt-zenét szeretne hallgatni.

A 67-es főúton pedig mi más is szól majd, mint a

Republic 67-es úton

című slágere. A formabontó útszakasz a tervek szerint 2019-ben készül el, a közbeszerzési eljárást épp a napokban írták ki.

 

Hozzászólások

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..