Brexit: most dől el minden, mi lesz a kint élő magyarokkal?

Az elmúlt hetekben egyre élesebbé és szorosabbá váltak a futószalagon érkező közvélemény-kutatási adatok, hogy éppen melyik irányba hajlanak a brit szavazók az Európai Unióban maradási vagy kilépési referendum kapcsán. Egészen múlt csütörtökig a kilépést támogatók vezettek az egyáltalán nem megbízható felmérések alapján, azzal a szépséghibával, hogy még mindig jelentősnek volt mondaható a bizonytalanok tábora. Az egész hangulat természetesen nyomott hagyott a tőzsdei árfolyamokon is, hisz a börzék kevésbé kedvelik a bizonytalanságot. A kockázatkerülési hajlam korrekciót hozott a főbb tőzsdeindexekben, felfelé hajtotta az arany árfolyamát, a brit font pedig lejtőre került.

Úgy tűnik, mindezt egy sajnálatos esemény fordította meg, tudniillik a brit politikusnő meggyilkolása után jelentősen megugrottak az árfolyamok, mondván egy ilyen esemény megfordíthatja az eddigi negatív hangulatot, és újra a maradás pártiak kerülnek majd fölénybe. Mintha bátrabbá váltak volna a befektetők, újra magukra öltve a kockázatvállalás subáját.

De bármi is lesz a június 23-ai népszavazás eredménye, az élet megy tovább, és ez tökéletesen igaz a tőzsdére is. Ennek megfelelően érdemes körülnézni, hogy milyen tőzsdei eszközökben lehet fantázia a következő időszakban, hol lehet vételi és eladási pontokat azonosítani a grafikon alapján, legyen szó akár részvényekről, indexekről, devizákról vagy akár az árupiacokról.

portfolio.hu