Van még hely?

Arold Péter

A 80-as évek legelején, még a sorkatonai szolgálatom (határőrség) megkezdése előtt a Bajcsy-Zsilinszky kórház kertészetében dolgoztam közel 5 éven át. A kórház hatalmas zöldterülettel rendelkezett, kertészetének hatalmas, modern üvegházában készítettük elő, a tavasszal kiültetendő növényeket a paprikavirágtól kedve a Cana-ig.

Persze volt ezen felül egyéb munkánk is, hiszen a kórház már akkor spórolt és a reggeli „leszemetelés” és a déli ebédfelhordás, illetve a megmaradt étel (moslék) leszállítása is a mi feladatunk volt. Emlékszem, minden nap délután 2 óra felé megérkezett Feri bácsi a város valamelyik széléről és nagy 200 literes hordókban elvitte a maradékot.  Tudják? Utánfutó, 1500 Lada. Akkor még szabad volt, aztán jött az EU. De ez másik lap.

A karos liftekkel hordtuk le, ugyan azon amelyeken a betegek és az ápolók, valamint a halottas házba készülők közlekedtek. Aztán egy idővel önvezérlőre cserélték őket, a liftes bácsi sem kellett már, így elestek napi néhány forint borravalótól. Mert ugye a látogatók gavallérok voltak.

Na, de vissza a kertbe. A kórház fűvel borított részét (hatalmas volt) két hetente vágtuk a kis-traktoros fűnyíróval. Nem olyan mint most, nem! Ezen nem ülni kellett. Elől volt egy nagy vágólap és tolni kellett magunk előtt. Persze azért önjáró volt már.

Emlékszem, nekünk kellett a bontási törmeléket elszállítani a bányába, a Robur teherrel és ha a kórház mosodája nem bírta a szennyest, akkor mi vittük ugyanazzal a Roburral a központi mosodába. Meg hoztuk vissza a tisztát. Volt a kórháznak teniszpályája, olyan salakos, szépen vonalazva, feszes hálóval. Néha játszottak is rajta.

Hogy ezt, most miért írom le? Hát megláttam az új varázsfotót a kórház területére építendő Rendelőintézetről. Monumentális. Csak egy dolgot nem értek benne. Szinte már egy zsebkendőnyi szabad terület nincs a területén, de ettől függetlenül a fotón, igen nagy zöldterület varázsol az épület mellé, sőt, ahogy nézem mögé is.

 

Kíváncsiból lekértem a Google Earth progiból a madárképet. Nem sok hely van.  A parkolás már most is szinte lehetetlen a látogatók számára. Mi lesz, ha felépül az új épület? A járóbeteg ellátás helyigényes és nem csak a rendelőben.  Sárgával jelöltem a már nem létező épületek helyét, zölddel a régi mosodáét és lilával azt a helyet, ahová elférhet az épület.

 

 

Nekem ilyenkor mindig csak az jut eszembe, hogy miért kell a régit bővítgetni? Miért nem lehet egyszer egy újat építeni? Mondjuk a Mázsa térre? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük