Lezárult a 3. fővárosi közösségi költségvetés ötletgyűjtése

Lezárult a 3. fővárosi közösségi költségvetés ötletgyűjtése. Köszönjük, hogy közel 600 (599) ötletet adtatok be, idén is jobbnál jobb ötletek érkeztek.

A Főpolgármesteri Hivatal szakfőosztályai már az ötletgyűjtéssel egy időben elkezdték azok feldolgozását, a következő hónapok során minden ötlet megvalósíthatósági felmérése lezajlik majd.

Az elmúlt évektől eltérő módon, idén nem a közösségi költségvetési tanács dönt arról, hogy mi kerül majd a szavazólapra, hanem azok az ötletek, amiket a hivatal megvalósíthatónak ítél, automatikusan oda kerülnek. Így az elmúlt évekhez képest jóval több ötlet közül lehet majd választani a szavazólistán, de a döntés arról, hogy mi valósuljon meg, így inkább a ti kezetekbe kerül.

Mielőtt azonban elkezdődik a szavazás, minden ötlet megvalósíthatóságát ellenőrizni kell.

Hogyan zajlik az ötletek szakmai értékelése?

A Fővárosi Önkormányzat szakmai főosztályai, illetve érintettség esetén a kerületi önkormányzatok megvizsgálják a téma szerint hozzájuk tartozó ötleteket. Adott esetben egy ötletet akár több önkormányzati egység vagy cég (pl. Főkert, BKK) is véleményez. Ekkor kiderül, hogy az ötlet műszakilag megvalósítható-e a rendelkezésre álló keretösszegből, megfelel-e a közösségi költségvetés szabályainak, illetve hatályos előírásoknak (jogszabályoknak, építési szabályoknak stb.), illetve adott esetben nem megy-e szembe önkormányzati tervekkel, törekvésekkel. Ha az ötlet nem felelt meg, az elutasítás rövid indoklása a honlapra is felkerül.

Hogyan jut el egy ötlet a szavazólapig?

A szavazás előtt minden egyes ötlettel a következő dolgok történnek vagy történhetnek:

Az önkormányzat szakértői értékelik az ötlet megvalósíthatóságát, a feltételeknek való megfelelését

Konkrét helyszínre szóló javaslat esetén a kerületi önkormányzat is véleményezi

Szükség esetén az ötlet tartalmát kicsit módosítjuk annak érdekében, hogy megvalósítható legyen, illetve a nagyon hasonló ötleteket összevonjuk. A változást, összevonást jelezzük az ötletgazdáknak. A program 3. évétől fokozottan vonjuk be az ötletgazdákat ezekbe a döntésekbe.

Végül minden ötlet szövegét átírjuk a szükséges mértékben azért, hogy a szavazólapon hasonló megfogalmazásban és hosszúságban szerepeljenek.

A szavazás várhatóan 2023 nyarán zajlik majd első sorban az otlet.budapest.hu oldalon, de ismét jelen leszünk a fővárosi könyvtárakban és kampányszerűen közterületen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük