A digitális állampolgárság interaktív formái – beszámoló a lettországi tapasztalatokról

A lettországi diákmobilitás partnertalálkozón a Kőbányai Harmat Általános Iskola 3 tanulója és tanárai vettek részt. Szeibert Dorottya 7.a Fábián Péter 7. a és Beke Bence 8. a osztályos tanulók. Az Erasmus+ team előzetesen ismét egy angol nyelvű előadással készült, mely tartalmazta a magyar oktatásról és az iskolánkról szóló prezentációt is. A felkészítő munka részét képezte a Lettországgal kapcsolatos földrajzi és kulturális tudnivalók megosztása digitális formában. Elkészültek a Citizen 3.0 plakátok, melyből a legfontosabbat lefordították magyar nyelvre. Digitális állampolgárként a Húsvéti szokásokról beszéltek egymásnak a kijelölt partnerek (Szlovákia-Magyarország, Spanyolország-Portugália, Lettország-Franciaország) egy webkonferencia keretében.

A mobilitás 5 munkanapján, külső helyszíneken tartott workshopokon, előadásokon, kulturális és tanulmányi kirándulásokon vettek részt diákjaink, bővítve ismereteiket. Az első munkanap a fogadó rigai iskola mutatkozott be, többek között az iskola énekkara és tánckara adott színvonalas előadást a nemzetközi (Lettország, Spanyolország, Portugália, Szlovákia, Franciaország, Magyarország) résztvevőknek. Az oktatást és iskolákat bemutató prezentációk angol nyelvű előadásával folytatódott az ismerkedés. Diákjaink angol nyelvű előadása nagy sikert aratott.

A gazdag program az iskola megismerésével és poszterkészítéssel folytatódott. A téma természetesen az internetes biztonság volt. A délután folyamán a diákok megtapasztalhatták a virtuális valóságot egy interaktív kiállításon, melynek címe „World of Dream in virtual reality” volt.

A második nap szintén a digitális állampolgárság köré szerveződött. Ellátogattunk a rigai Lielvards Digitális kompetencia központba. Itt a nemzetközi teamek Ipad, notebook és mobiltelefonnal kapcsolatos módszertani workshopon vettek részt, ezután a tanult alkalmazásokkal egy rövid filmbemutatót készítettek az országok, az Erasmus+ projektben résztvevő városok imázsát középpontba helyezve. A diákok rendkívül kreatívan és a digitális eszközöket megfelelően használva érdekes, izgalmas filmeket mutattak be rögtönzött előadások keretében. A délután folyamán megismerhettük Riga belvárosát és gyönyörködhettünk a szecessziós épületekben. A napi program a rigai Szépművészeti Múzeumban ért véget, ahol a lett és orosz művészeken kívül más az országban híres műalkotást csodálhattunk meg.

A harmadik nap programja is izgalmasnak ígérkezett, hiszen egy 2014-ben átadott 9 emeletes üvegpalotába látogattunk el, mely a városi könyvtárnak ad helyet. Természetesen a modern könyvtár a digitális könyvtárnak is helyet ad, ahová szintén bepillanthattak a diákok. A Természettudományi Múzeumban folytatódott a nap, itt vetélkedhettek egymással a tanulóink, ki ismer meg több állatfajt az interaktív kérdések megoldása után.

A negyedik nap ellátogattunk a „Cinevilla” nevű filmvárosba. Ez egy filmek, mozik forgatására berendezett helyszín, utcákkal, harckocsikkal, üzletekkel, vonattal. Miután egy idegenvezető bemutatta a „várost” a gyerekek átalakultak „ színészekké” egy forgatószobában, és ízelítőt kaptak, illetve aktív szereplőivé váltak a filmtrükkök és filmkészítés világának. Valódi nemzetközi stáb dolgozott együtt a „filmforgatáson”. Több kisfilm született, melyet azonnal megnézhetett a közönség. (azaz az Erasmus + találkozó résztvevői) A kirándulás a Balti -tenger meglátogatásával zárult. Mindenki kipróbálhatta, milyen a befagyott tenger jéghullámai között sétálni.

A záró munkanapon a diákok egy tájékozódási versenyen próbálhatták ki digitális írástudásukat, az iskola tanítási óráin vehettek részt. Van, aki matematika órán kahootozott, van, aki technika órán, és van, aki angol vagy lett órán adhatott számot tudásáról. A tanárok a tapasztalatokat és a következő hónapok feladatait beszélték meg, illetve készítették elő. (Óravázlatok írása, QR kód vadászat a Költők napján, E-mailes levelezés a kijelölt partneriskolákkal, további Citizen 3.0 plakátok elkészítése, webquest)

Az este fénypontja a Lett Nemzeti Operaházban tett látogatás volt. A „Don Quijote” balett előadást nézhettük meg.

Mindhárom diákunk rengeteg tapasztalattal és életre szóló élménnyekkel gazdagodva tért haza, melyet előadások keretében megosztanak az iskola tanulóival.

2017-1-ES01-KA219-037823 azonosító számú Erasmus+ pályázati beszámoló
CTIZEN 3.0 „Empowering students with Digital Literacy”
Időpont: 2018. március 18-24.
Helyszín: Riga, Lettország
Cél: Transnational students mobility (Tanár- diák munkatalálkozó)

Szerző: Harmat Általános Iskola

Forrás: kobanya.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük