„Uram, nem kellene itt lennie. Magát itt le fogják ütni” – ezzel lépett oda hozzám rögtön egy tíz év körüli srác a hírhedt kőbányai Hős utcában. „Dehogy fogják, itt nekem mindenki a tesóm. Ha mégis baj van, csak tegye fel a kezét” – adott remek tanácsot egy másikuk két szotyi között. Majd mint egy béna gettófilm-jelenetben, felgurult a járdára egy csónakméretű fekete Mercedes, amire a fiúk szétspricceltek, többen pedig visszahúzódtak a gangról a lakásokba.

© Fazekas István

A Hős utca 15/a és 15/b két 1939-ben épült bérház, ahol összesen 300 egyszobás lakásból mára rengeteget elfalazott az önkormányzat, de még így is körülbelül 6-700 ember él a két életveszélyes épületben, sokak számára elképzelhetetlen körülmények között. Egy gázrobbanás miatt a b-épület sokkal rosszabbul néz ki, ránézésre más nem történt a ház építése óta, mint hogy felfúrtak egy „ÉLETVESZÉLY!” és egy „OMLÁSVESZÉLY!” táblát. Nemrég egy vascső zuhant az udvarra a tetőről, amit végül a lakók vittek el, mert a kihívott tűzoltók azt mondták, ehhez nekik semmi közük. Miközben ezt mesélte egy halványzöld börtöntetoválásokkal borított középkorú férfi, a felettünk levő emeleten végigszaladt egy csapat gyerek, mire finom vakolat szitált ránk. A gangon cigiző tréningnadrágos, koravén nőknek ez vagy fel sem tűnt, vagy már megszokták.

Önkormányzati kiszorítósdi

Olvasd tovább a hvg.hu-n

szerző:
Kálmán Attila
Hozzászólások

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..