Két napra megnyitja kapuit a Kőbányai víztároló

Víz Világnapja 150 éves boltívek között

Március 22-én emlékeznek meg világszerte a Víz Világnapjáról. Hagyományainkhoz híven a Fővárosi Vízművek egy létesítményének megnyitásával várja a víz, az ivóvíz-szolgáltatás háttere iránt érdeklődőket.

Ezúttal a fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai víztároló medence nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A medence 1869–71 között épült az első pesti vízmű részeként. Az intézményes vízellátás 1868-ban kezdődött Pesten. A mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig a kőbányai Ihász utcában létesítették. A medencét a városon kívüli dombon, Kőbányán, kétszer 11 500 m³ tárolótérfogattal építették. Bár Pest-Buda-Óbuda egyesülésével a főváros csak 5 év múlva jött létre, és a vízmű is csak Pestet szolgálta ki, mégis teljes joggal számíthatjuk innen a Fővárosi Vízművek fennállását.

 

Március 22-én az iskolai csoportokat várjuk
Március 22-én, szerdán 8.00 és 15.00 óra között főként az iskolai csoportokat várják munkatársaink, akik a félóránként induló turnusokban szakmai előadás keretében mutatják be a létesítményt. Erre a napra előzetes regisztráció szükséges! Regisztrálni kizárólag az agnes.kokai@vizmuvek.hu e-mail címen lehet. A csoportokat a regisztráció sorrendjében osztjuk be.

Március 25. elsősorban a családoké
Március 25-én, szombaton 10.00 és 16.00 óra között családi programmal készülünk. Ezen a napon látogatóink önállóan barangolhatnak a létesítményben, de munkatársaink természetesen akkor is az érdekelődők rendelkezésére állnak, ha valaki akár a budapesti vízellátásról, akár magáról a létesítményről szeretne tájékoztatást kapni. A programot fegyveres biztonsági őreink és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáink bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. Látogatóink a víztárolót regisztráció nélkül látogathatják.

A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.

Forrás és még több fotó a Fővárosi Vízművek Facebook oldalán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük