Egyéb kategória

Sokat köszönhet neki a legendás gyógyszergyár

Sokat köszönhet neki a legendás gyógyszergyár, a stratégiai területek nála maradnak, de a vezérigazgatói posztot átadja. Utódja egykori államtitkár.

“Bogsch Erik úr a Richter Gedeon Nyrt. élén 25 éve fennálló vezérigazgatói tisztségét 2017. november 1. napjától nem kívánja betölteni. Igazgatósági tagságát és az igazgatóság elnöki tisztségét továbbra is megtartja” – tudatta szerkesztőségünkkel a nagy múltú, a BÉT-en is jegyzett gyógyszeripari vállalat.

“2017. november 1. napjától Orbán Gábor urat, általános vezérigazgató-helyettest, az Igazgatóság tagját választotta meg vezérigazgatónak” – szól a társaság közleménye. Orbán Gábor az Aegon alapkezelőnél dolgozott, 2009-től a kötvényüzletágat vezette. 2013-ban elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felkérését, adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárnak nevezték ki. 2015-ben távozott, rövid ideig a Rothschildnál volt tanácsadó, majd 2016-tól lett a Richter statégiai igazgatója.

FRISSÍTÉS:

 

Bogsch Erik. Fotó: Richter Gedeon Nyrt.

A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága 2017. november 1. napjával felkérte továbbá Bogsch Eriket a kereskedelem, a nemzetközi és a kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletére.

Vagyis továbbra is fontos, stratégiai szempontból kiemelt területet visz majd az egykori vezérigazgató.

A napi munkából sem fog kimaradni, de a feladatok egy jó részét átadja Orbán Gábornak. A vezetői teendőket tehát Bogsch és Orbán a jövőben megosztja egymás között (alant olvasható a Richter közleménye arról, hogy pontosan miként), a korábbi vezérigazgató pedig mint “executive chairman” működik tovább. Ez a fajta megoldás nem bevett a hazai üzleti életben, azért van rá szükség, mert a Richter nagyon ügyel rá, hogy a vezetőváltás minél zökkenőmentesebben menjen végbe.

(Korábban azt írtuk, hogy Bogsch a napi szintű operatív munkában nem vesz majd részt, a Richter Gedeon Nyrt. a cikkünk megjelenése után küldött pontosítást szerkesztőségünknek.) 

A munkamegosztást és a váltást közleményében így indokolta a Richter Gedeon Nyrt.: 

“A fenti munkamegosztásra vonatkozó döntése meghozatalakor az igazgatóság áttekintette a Richter Gedeon Nyrt. stratégiája megvalósításával elért több évtizedes eredményeket. Értékelése szerint a Társaság előtt a kihívás jelenleg abban áll, hogy a fokozatosan egyre kompetitívebbé váló generikus és branded piacokon innovatív termékportfolióval ellensúlyozható legyen a kieső forgalom és fenntartható legyen a növekedési pálya.

Ezen célok megvalósításához két egyformán fontos, de egymástól nagymértékben különböző vezetői feladatot kell párhuzamosan végrehajtani a Richterben. Az egyik lényege, hogy egyre hatékonyabban és korszerűbben kell működtetni a meglévő ellátási láncot a hagyományos piacok felé. A fejlesztés, gyártás, minőségbiztosítás, logisztika területén továbbra is versenyképesnek kell maradni, megküzdve a hatóságok és a versenytársak okozta árerózióval, valamint a több irányból egyszerre érkező költségnyomással.

Bogsch Erik életműve egy képen: a Richter árfolyama a BÉT-en a bevezetést követően. Emelkedő pálya. Forrás: BÉT

 

 

A másik, ettől világosan elkülönülő vezetői feladat a specialty pharma irányba megkezdett építkezés folytatása a nyugat-európai és tengerentúli piacokon létrehozott kereskedelmi hálózatok fejlesztésével, valamint a magas hozzáadott értékű, túlnyomórészt innovatív termékportfolió folyamatos bővítésével. Ennek során törekedni kell a meglévő termékek üzleti potenciáljának teljes körű kiaknázására, erősíteni kell a jelenlegi partnerekkel folyamatban lévő együttműködéseket, felkutatni további akvizíciós célpontokat és új partneri megállapodásokat kötni a kereskedelem és/vagy a fejlesztés területén.

A specialty pharma stratégia végrehajtása a hazai szellemi hozzáadott érték középpontba helyezésével biztosítja, hogy a Richter Gedeon Nyrt. olyan sikeres, világszerte széles nőgyógyászati termékportfolióval rendelkező, magyarországi központú gyógyszeripari vállalat legyen, amely originális és bioszimiláris készítmények piacra vitelére képes, illetve a hagyományos piacokon korszerű és elérhető árú gyógyszerek széles körű kínálatát tudja nyújtani.”

A borítóképen: a Richter Nyrt. kőbányai központjának irodaépülete. 

Forbes.hu


Ki volt Richter Gedeon?

1872. szeptember 23-án, Ecséden született.

Szülei halála miatt 1873-tól árva gyerekként Gyöngyösön nevelkedett, ahol 1890-től gyógyszerészgyakornok volt. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerész oklevelet szerzett kitűnő minősítéssel. Két évvel később külföldre utazott és több európai gyógyszertárban és gyógyszergyárban tanulmányozta a gyógyszergyártás módszereit. 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a Sashoz címzett patikát, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. 1907-ben Kőbányán, a Cserkész u. 63 szám alatt felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta pedig az I. világháborúban kapott jelentős szerepet. Az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt. A második világháború elején a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett, 34 államban bizományi raktárt létesített.

1942-ben megfosztották vezérigazgatói tisztségétől (zsidó törvények miatt), majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. Decemberben Richter Gedeont kivégezték a nyilasok, másokkal együtt a Dunába lőtték. A világháború után az újjáépült Richter gyár Kőbányai Gyógyszerárugyár néven működött. 1972-ben Richter Gedeon születésének 100. évfordulóján Richter-emlékérmet alapítottak és a volt Üllői úti Sas gyógyszertárat emléktáblával jelölték meg. Richter első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesevelő-hormon kivonatát (adrenalin), a Tonogen suprarenalét még ma is használják a gyógyászatban.

Ecséden az Általános Iskola őrzi nevét

ecsedkepek.hu

Olvassa el ezt is
Kutyapanzió 0.2

Arold Péter Áprilisban írtam meg egy olvasói levél alapján a Cserkesz utcai kutyapanzió körül kialakult helyzetet. Mint ismeretes a panzió Elolvasom

Pályazár!

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatja a lakosokat, hogy 2019. július 1-je és 7-e között az alábbi időpontokban terveznek pályazárást a Elolvasom

Vágányfelújítás a Nagykörúton és az Irinyi József utcában holnapután 09:00 – augusztus 31. 22:00

Péntek este elkezdődik a nagykörúti villamospálya felújítása. Nyár végéig a Boráros tértől a Csepreghy utcáig, illetve a Csepreghy utcától az Elolvasom

Tart a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrószakasz felújítása.

Az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út között, valamint a Könyves Kálmán körúton az Elnök utcától az Elolvasom

Meg szeretné osztani?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Érdekel minket az ön véleménye is

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..