Ismét egy újabb természetvédelmi területtel gazdagodott Kőbánya!

Ismét egy újabb természetvédelmi területtel gazdagodott Kőbánya! Még tavaly terjesztettem be három hasonlóan fontos terület védetté nyilvanításának kérelmét, melyet a Fővároshoz továbbított az Önkormányzat. A Rákos-patak menti vizes élőhelyek közül a „Felsőrákosi tó” néven számontartott kis eldugott állóvíz kapta meg a kitüntető címet. Olyan páratlan kincs ez amire méltán büszkék lehetünk, hiszen hazánkban már csak elvétve található ehhez fogható környezet. Kötelességünk feltérképezni, megóvni a még megmaradt természetes világunkat. Köszönöm Halma Ágnesnek a segítőkészségét, Szendőfi Balázs halbiológus segítségét, és Bajor Zoltán biológus együttműködését.
A Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről szóló 25/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. §-a a következő 9/b. ponttal egészül ki:

(Budapest Főváros Közgyűlése a következő területeket helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítja:)

„9/b. „Felsőrákosi-tó természetvédelmi terület”: a terület védetté nyilvánításának célja a Rákos-patak mentén található vizes élőhely rendkívül értékes állatvilágának, többek között a fokozottan védett lápi pócnak (Umbra krameri) a védelme, valamint a terület jelentős tájképi értékének megőrzése. E rendelet 9/b. melléklete tartalmazza a terület természetvédelmi kezelési tervét.”

Ismét egy újabb természetvédelmi területtel gazdagodott Kőbánya! Még tavaly terjesztettem be három hasonlóan fontos…

Közzétette: Agócs Zsolt – 2019. július 3., szerda

Címlap fotó Arold Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük