Holi Peace Budapest

Sajtóközlemény – Holi Peace Budapest

A Kőbányai Önkormányzat elkötelezett a kerület lakói nyugalmának, pihenésének biztosítása mellett, ezért a 2022. június 10-i, a Kincsem Parkban megrendezett Holi Peace Budapest fesztivál zajterhelése ügyében szigorú fellépésre kéri az eljáró hatóságokat. A lakossági panaszok kivizsgálása Kőbánya jegyzőjének, valamint a rendőrségnek a hatáskörébe tartozik. 

Számos lakossági bejelentés érkezett a Kőbányai Önkormányzathoz és a Kőbányai Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez a Holi Peace Budapest fesztivál szombat hajnalig tartó pénteki koncertjei miatt. A lakók panaszai szerint a rendezvény szervezői az indokoltnál nagyobb és hosszabban tartó zajt okoztak, mely a kerület Kincsem Parktól távolabbi részeiben lakókat is zavarta éjszakai nyugalmukban. 

Az egész napos Holi Peace Budapest fesztivált három év kihagyás után szervezték meg újra a Kincsem Parkban. A hasonló rendezvények biztonságos megtartási körülményeiről, nappali és éjszakai megengedett zajszintjéről is központi jogszabályok rendelkeznek. Ezer fő feletti zenés, táncos rendezvény rendezvénytartási engedély birtokában tartható. A szervezők kérelmére az engedélyt államigazgatási hatáskörében eljárva, a szükséges szakhatóságok állásfoglalása alapján Kőbánya jegyzője mint az elsőfokú hatósági jogkör gyakorlója adta ki, miután megállapította, hogy a rendezvény eleget tesz a biztonságra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. Ennek az engedélynek nem része a zajterhelés vizsgálata, és az engedély kiadása a feltételek teljesítése esetén nem tagadható meg. 

A rendezvénytartási engedéllyel párhuzamosan kapták meg a szervezők a fesztiválra vonatkozó zajhatárérték megállapítást is. Ez a jogszabályi előírások szerint azt tartalmazta, hogy az esemény zajterhelésének 23 óráig 65, 23 óra után pedig 55 decibel alatt kell maradnia, ennek betartása az üzemeltető kötelezettsége. Előzetes zajvizsgálatra, mivel a Kincsem Park lakóterületekről és védendő objektumoktól is megfelelő távolságban helyezkedik el, a szervezőknek nem volt jogszabályi kötelezettségük. A zajvédelmi szabályok a rendezvény időtartamát nem korlátozzák.

A rendezvény zajterhelése miatt beérkezett lakossági panaszokat államigazgatási hatáskörében eljárva Kőbánya jegyzője vizsgálja ki. Ennek keretében felveszi a kapcsolatot a rendezvény szervezőivel is. A zajokozás ugyanakkor a rendezvénytartási és a zajvédelmi szabályok betartása esetén is okozhat csendháborítást, amelyre tekintettel az Önkormányzat a rendőrség eljárását kéri.

A Kőbányai Önkormányzat elkötelezett a kerületben élők nyugalmának biztosítása mellett, éppen ezért fokozott figyelmet fordít arra, hogy a helyi kulturális kínálat úgy fejlődjön tovább, hogy mind a régi, mind az új rendezvények keretei megfeleljenek a jogszabályoknak és a lakók természetes elvárásainak, életminőségük védelmének. Ehhez az elvhez tartotta és tartja magát a jövőben is úgy a más által szervezett, mint az önkormányzati rendezvények esetén is. 

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*